astra

гр. Благоевград Моб.тел : 0886 / 844 416 Галя Златкова

 

НОВИ ОТЛИЧИЯ ЗА ТФ „АСТРА“– БЛАГОЕВГРАД

В РАМКИТЕ НА ДВЕ СЕДМИЦИ

 

Втора поредна седмица Танцова формация „АСТРА“- Благоевград, печели купи и медали от участие в конкурси, този път от 18-ти Международен фестивал на изкуствата „Кръстопът на музите“ – 2022.

Поради големия брой участници, над 500 души, в различните направления изкуства, фестивала се проведе в рамките на 3 дни – от 21 до 23 октомври 2022 г. в гр. София, като съставите бяха разпределени в 3 концертни зали в различни райони на територията на нашата столица. Домакини на конкурса в Направление "ХОРЕОГРАФИЯ", бяха НЧ „АУРА“, бул.“Ал.Стамболийски“- гр. София.

Малките танцьори на „АСТРА“ представиха достойно Благоевград в този конкурс. Те спечелиха 3 първи и едно трето място. като се състезаваха с присъщия им хъс и воля да бъдат сред най-добрите. Този път сцената беше изцяло завладяна от техния патос и въодушевление да станат победители, а опитът от първото им появяване на конкурс от изминалата седмица оказа своето влияние. С много усмивки, красота и финес, премерени и точни движения, талантливите танцьори изиграха перфектно своите танци и предизвикаха възхищението и аплодисментите на присъстващите в залата.

И резултатите не закъсняха. Жури в състав: Кремена Антонова - Председател и членове: Димитър Василев, Милка Георгиева и Нелия Блажева, определи най-добре представилите се участници в направление "ХОРЕОГРАФИЯ":

Купа и Диплома първо място за танца „Полъх от Япония“, в номинация "Характерни танци", възр. категория 7 -13 години.

Диплома първо място и златен медал за Мартина Спасова – за соло изпълнение на танца „Циганска хубост“, в номинация "Характерни танци".

Дипломи и златни медали за дуета Дия Достумска и Криста Войнова, за танца „Въздушен екипаж“ в номинация "Съвременни танци", възр. категория 8 – 9 години.

Диплома трето място за танца „Момичето и клоуните“, в номинация"Забавни танци", възр. категория до 13 години. Парад на всички участници в конкурса по бул. „Витоша“, в третия ден на фестивала 23.10.22 г. / неделя /, след което в зала „Люмиер“ на НДК се състоя церемония по награждаването на всички направления в изкуството.

УЧАСТВАЛИ В КОНКУРСА: Мартина Спасова, Дия Достумска, Криста Войнова,  Ема Рекарска, Йардана Манова, Тиана Траева, Дара Спасова / ГАЛЕРИЯ СНИМКИ /

Само след един месец / от 18 - 20 ноември 2022 г./, предстои участие в XVI-ти национален танцов конкурс за театрално-сценични танци, класически балет, характерни и съвременни танци „България танцува“, гр. Димитровград. В него ще вземат участие танцьори от 3-те възрастови групи на формацията.

Да пожелаем на танцьорите от ТФ „АСТРА“- Благоевград здраве, радост, много късмет и успех в третия за този творчески сезон конкурс!  

 

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ „АСТРА“

В VI SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL – 2022

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

Танцова формация „АСТРА“– Благоевград откри 37-ми творчески сезон с участието си в VI SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL – 2022, който се проведе на 15.10.22 г. / събота /, в Зала Арена Армеец - Тренировъчна, гр. София. Талантливите момичета от ТФ“АСТРА“, с ръководител Галина Златкова участваха за първи път в този фестивал и показаха за сетен път, че са бойци и с присъщия им спортен дух и хъс се представиха отлично във фестивала, като се хвърлиха в надпревара с едни от най-добрите танцови състави от София и страната.

Изпълнението на всеки един детайл от танците на нашите момичета силно впечатли журито в лицето на Анелия Серафимова – ТОДОРОВА, Проф. д.изк. Анелия Янева, Анита Дамянова (Танцово шоу), Татяна Янева (Мюзикъл) и Филип Миланов ( Модeрен танц).

С две първи, две втори и едно трето място от общо 5 танца, талантливите момичета на „АСТРА“ се наредиха сред призьорите на фестивала. Голяма изненада за всички бяха най-малките танцьори във възрастова категория от 8 – 12 год., които за първи път стъпват на конкурсна сцена. За наша радост и гордост, те спечелиха Купа и Грамота първо място за танца „Полъх от Япония“, в раздел: характерен танц. С умиление и възторг от публиката бе посрещната най-малката участничка в конкурса Дара Спасова, която е само на 4 години и участието й в конкурса беше дебют.

Грамоти първо място и златни медали, бяха връчени от Анита Дамянова - председател на журито на дуета Дияна Достумска и Криста Войнова за танца „Въздушен екипаж“ в раздел: танцово шоу.

Купа и трето място за танца „Момичето и клоуните“, в раздел: танцово шоу, възрастова група 8 – 12 години. Тези мъници изиграха перфектно своите танци и заслужено бяха възнаградени за своя труд, талант и умения.

С купа и второ място бяха отличени танците „FIGHT“ и „ Това съм Аз“, които се състезаваха съответно в раздел: модерен и раздел: мюзикъл, възрастова категория до 16 години. Прекрасни изпълнения и достойно представяне на красивите момичета на ТФ „АСТРА“. Силно представяне, в конкуренция с известни състави от София и страната. Не стихваха аплодисментите на публиката при всяко появяване на момичетата от „АСТРА“ – Благоевград. Браво момичета!

 

В КОНКУРСА УЧАСТВАХА: Теодора Котева, Александра Иванова, Алекс Христова, Анелия Георгиева, Иванина Иванова, Гергана Ковачка, Йоанна Георгиева, Мартина Спасова, Вержиния Георгиева, Габриела Анастасова, Лидия Везенкова, Дияна Достумска, Криста Войнова, Тиана Траева, Ема Рекарска, Йордана Манова, Микаела  Дюлгерова.

 Нека пожелаем на всички изпълнители от ТФ „АСТРА“ с ръководител Галя Златкова, здраве и нови творчески успехи на танцовата сцена.

Тази година събитието беше проведено с подкрепата на НАЦИОНАЛЕН ФОНД „КУЛТУРА“, под ПАТРОНАЖА НА КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА, район „Слатина“ г.н Георги Илиев, с медийната подкрепа на Classic FM Radio и Jass FM Radio. Организатор: Импресарска къща и танцова организация „ИЗКУСТВОТО НА ТАНЦА“. Директор на фестивала – Анелия Серафимова – ТОДОРОВА  

 

35 ГОДИНИ ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ "АСТРА"

Танцов спектакъл "Милион мечти"

20 и 21 юни 2022 година в театралната зала на АУБ

Човек е толкова голям, колкото са мечтите му. Но сякаш с времето тези мечти избледняват. Ежедневието ни завърта, рутината ни поглъща и всеки ден става еднообразен. „Мечтите са за децата“ започваме да си повтаряме. Неусетно забравяме за крилете, които мечтите ни дават. Забравяме как именно те могат да ни помогнат да се справим с трудностите и да ни дадат надежда за едно по-добро „утре“.

Но има и друг път. Път, който прави мечтата част от живота ни, част от нас. Кара ни да запретнем ръкави и да се захванем за работа. А случвало ли ви се е да имате една изгаряща мечта. Една идея, една мисъл, която не ви оставя на мира. Сутрин ставате с нея, вечер лягате, преследва ви в сънищата. Като пламък, който не може да бъде погасен, защото е вътре. Вътре в нас. Той иска да излезе, да бъде видян и споделен. И ако сме достатъчно смели и му позволим да ни обгърне, той става толкова голям, че идва момент, в който един човек не му е достатъчен. Минава от човек в човек и оставя неразрушима следа след себе си.

Пламъкът на госпожа Галя Златкова е танцът. Този пламък, който тя носи в себе си и който се е разраснал и достигнал до стотици деца, открили магията на танцовото изкуство.

През годините, стотици момичета са преминали през Танцова формация „АСТРА“ и са имали честта да се докоснат до красотата на танцовото изкуство. Но веднъж докоснал се до него, човек винаги го пази в сърцето си. Времето, прекарано в "АСТРА" не е само начин за развлечение и забавление. То неусетно учи момичетата на грация, ритъм, дисциплина, естетика и упоритост и им носи любов, приятелства и неразделни връзки. Веднъж поели по своя житейски път, момичетата на "АСТРА" винаги пазят състава, спомените и госпожа Златкова в сърцето и душата си.  35 години госпожа Златкова неуморно и ентусиазирано приветства новите попълнения и изпраща завършващите с много любов и сълзи на очи.

35 години са един дълъг период и се изисква много сила, упоритост, тежък труд и не на последно място въображение и способността да мечтаеш, за да съумееш да запазиш магията.

        

    Яна Караджова, Г. Златкова,Теодора Георгиева        Галя Златкова, Диана Рекарска          Галя Златкова, Елеонора Лазарова

 

Вдъхновен от филма „Най-великият шоумен”, спектакъла „Милион мечти” имаше за цел да преразкаже историята на „АСТРА” и всички премеждия, щастливи, забавни, трудни и незабравими моменти, пред които са били изправени госпожа Галя Златкова и нейните момичета през годините. На сцената видяхме момичета от 6 випуска. Класически и любими танци, които са станали символ на танцовата формация през годините, преплетени с нови хореографии, които илюстрират историята на 6 випуска. Майки, дъщери, а дори и едно бебе, което се докосна до магията още преди да се е родило.

Със спектакъла “Милион мечти” искахме да ви покажем колко е важно човек не само да мечтае, а и да има смелост и упоритост да превърне мечтите си в реалност. Настоящи и бивши танцьорки работиха заедно, защото всяка една от тях по свой начин е повлияла на това, което е формацията днес.

Пищност на костюми, оригиналност на изразните средства, артистизъм, младост и красота, демонстрираха на сцената талантливите  танцьори на ТФ "АСТРА" пред зрителите на препълнената до краен предел зала. Момичета от първите випуски на формацията, танцуваха редом до най-малките попълнения в нея.

"ПОЛЪХ ОТ ЯПОНИЯ"

"ИМПРЕСИЯ"

" ЗАВРЪЩАНЕ"

Режисьор на спектакъла е Теодора Георгиева, възпитаник на г-жа Галя Златкова и дългогодишен танцьор в ТФ "АСТРА". 

С нови хореографии участваха Теодора Георгиева, Диана Рекарска и Елеонора Лазарова - бивши танцьори в танцовата формация, Теодора Котева - настоящ танцьор и Юля Гайдаржи от Украйна - студентка в ЮЗУ "Н.Рилски"- Благоевград.

В знак на признателност за дългогодишния труд и отдаденост на каузата да вдъхновява и възпитава в естетика своите момичета, кметът Илко Стоянов връчи Почетния знак на Община Благоевград на основателя и дългогодишен ръководител на ТФ "АСТРА" Галя Златкова.

Фотограф: Иван Шарков

т