astra

гр. Благоевград Моб.тел : 0886 / 844 416 Галя Златкова

ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ „АСТРА“

ЗАРАДВА СВОЯТА ПУБЛИКА С НОВ СПЕКТАКЪЛ

01.12.2018 година

Танцов спектакъл „ЗВЕЗДНИ МИГОВЕ“, представиха танцьорите от ТФ „АСТРА“ в препълнената до краен предел театрална зала на АУБ в Благоевград за приятелите и почитателите на танцовото изкуство. Името на спектакъла беше продиктувано от успехите, които формацията с художествен ръководител Галя Златкова жъне от участията си в наши и международни конкурси, турнири и танцови фестивали вече 32 години. Творческата 2018 година се оказа много успешна за танцьорите на „АСТРА“. Те участваха в 4 международни и 2 национални танцови конкурса и с основание могат да се гордеят с големия  брой спечелени златни медали. Танцова формация „АСТРА“ е носител на Гран При в направление „Характерни танци“ от участието си в Третата международна олимпиада за музика и танц в Белград 2018 година. Много са златните момичета на „АСТРА“, но тази година две от тях станаха абсолютни шампиони по златни медали от участията си във всички фестивали - 12-годишната Александра Иванова за соло танца„Циганска хубост“ и най-малката танцьорка 4-годишната Дияна Достумска за соло изпълнение на танците „Малката каубойка“ и „Обичам да танцувам“.

Спектакълът „ЗВЕЗДНИ МИГОВЕ“, по проект на художествения ръководител на ТФ „АСТРА“ Галя Златкова, в съчетание с тематично подчертана мултимедия, сценично осветление, музика и танц се превърна в своеобразен завършек на постиженията на танцовата формация през 2018 година. Бяха представени общо 17 танца от богатия репертоар на ТФ„АСТРА“. Станахме свидетели на прекрасните танци, с които талантливите момичета от „АСТРА“ се явяваха на конкурсите и печелеха безапелационно оценките на журито. Един след друг се редуваха многообразни по стил, хореография и костюми танци.

С танца „Мексикана“ беше поставено началото на този грандиозен спектакъл. Феерия от цветове, музика и динамика се лееха като из ведро. Сцената грееше и топлеше душите на многобройната публика, която силно аплодира изпълнението на красивите и талантливи момичета на „АСТРА“. Освен златен медал, този танц е носител и на Специалната награда на журито за най-добър костюм от участието си в 14-ти Международен фестивал на изкуствата "Кръстопът на музите"-София 2018 година. Фрагмент от костюма красеше екрана на мултимедия, специално изработена за спектакъла от Юлия Кацарска, дългогодишен приятел на Танцова формация „АСТРА“.

 

С много ентусиазъм, непринуденост и детски чар танцуваха най-малките танцьори, които за първи път стъпват на голяма сцена и участието за някой от тях беше дебют. Разноцветни, красиви, с усмихнати лица, бъдещите звезди на формацията бяха щедро възнаградени с бурните овации на публиката за перфектното изпълнение на танца „Цветно настроение“. Възхищение предизвика и изпълнението на танца „Момичето и клоуните“, в който малките танцьори разиграха на сцената едно истинско цирково шоу.

Лъчезарните момичета от танца „Далечният изток“ само с движения на ръцете, красиви танцови фигури и традиционно облекло ни отведоха в далечна Азия. Не по-малко впечатление направиха танците „Сиртаки“, „Циганска хубост“ и „Малките каубойки“, с които по-малките танцьори показаха познаване и перфектно владеене на танци от други националности.

Зрителите с притаен дъх следяха грациозните движения на Елена Папанова в соло танца „Луната“, изпълнен с много финес и женственост. Михаела Кайнакчиева пък впечатли всички с пластичност, гъвкавост на тялото и прецизно изработени движения в соло танца

 

"Раздвижи се“. С танца „Madness“, красивите и „луди“ момичета направиха нов прочит на хип-хопа. Интересната хореография, несъмнено ще остави трайни впечатления в зрителите. Изпълнението на „Rock en roll“ от същия състав ни върна назад във времето на рока, но худ. ръководител Галя Златкова беше разчупила стереотипа на танца с нова и завладяваща хореография със съвременно звучене. Млади, красиви, емоционални и пълни с енергия, момичетата превзеха сцената и взривиха публиката.

Ивана Спасова беше силно аплодирана за вокалното и артистично изпълнение на песните “God is a woman” и “Really don’t care”. Не по-малко овации от публиката получи и малката и чаровна изпълнителка Диляна Стоянова за песните „Булевардът“ и “Felicita. Двете талантливи момичета са лауреати от участия в музикални конкурси у нас и в чужбина. Освен като вокални изпълнители, те се изявяват и като танцьори в Танцова формация „АСТРА“.

 Изпълнението на танца „Самодивска омая“, прикова вниманието на зрителите с умелото пресъздаване на една българска легенда. Много динамичен, изпълнен със съдържание сюжетен танц. Самодивите в бели ефирни рокли омайваха и спираха дъха на зрителите с магнетичното си въздействие.

Гост танцьора Никола Костадинов, магистър „Хореографска режисура“ и Елеонора Лазарова, бакалавър „Съвременна хореография“ и бивш танцьор в ТФ„АСТРА“, представиха своите танци „Погледни към звездите“ и „Несъвместимост“, показвайки до съвършенство владеенето на скрития език на душата. Много любов и естетика бяха вложили двамата млади изпълнители в изиграване на етюдите за приятелството, любовта и семейството.

Танцовият дует Теодора Георгиева и Яна Караджова – бивши танцьори от 4-ти випуск на формацията изненадаха г-жа Галя Златкова със собствена хореография на танца „Spring wind“. С много финес и изтънченост в движенията, талантливите момичета се носеха по сцената като истински пролетен вятър. Теодора Георгиева и Яна Караджова представиха и танца „Импресия“ в стил „Контемпорари“ в трио с чаровната Симона Топалова - настоящ танцьор в „АСТРА“. Публиката беше впечатлена от тяхната артистичност и перфектно владеене на танцувална техника и изразителност.

Завидно ниво в същия стил постигна и прекрасният квартет на формацията в състав: Дияна Гълъбова, Кристина Цанева, Михаела Кайнакчиева и Симона Топалова с изпълнението на танца „The Diary of Jane“. Танцът в съчетание с модерния дизайн на костюма и сценичното присъствие на красивите момичета спечели симпатиите на публиката.

И отново на сцената излязоха малките танцьори с танца “Тарантела“. Весели, усмихнати, изпълнени с енергия, малките танцьори покориха публиката, която не стихна да ги аплодира. Хореографията и костюма са дело на художествения ръководител Галя Златкова. Танцът има неколкократно спечелени купи и златни медали от участия в танцовите конкурси през 2018 година.

  С много чар и артистичност, триото бивши танцьори от ТФ„АСТРА“, Елеонора Лазарова, Теодора Георгиева и Яна Караджова успяха да развълнуват зрителите с танца “Чикаго“ от едноименния мюзикъл на Бродуей.

 Като на филмова лента се редяха кадър след кадър, различни по стил и сюжет танци. Кръгът на танците в този невероятен спектакъл се затвори с изпълнението на „Таборът“, в който участваха танцьори от всички групи на формацията. С много емоция и темперамент беше изигран този сюжетен танц от красивите „циганки“ на формацията, които с неповторимата си красота и излъчване, заедно с преливащите в цветовете на дъгата костюми, повишиха градуса на настроението в залата.

След бурните аплодисменти на публиката, пред спуснат екран с мотото на спектакъла „ЗВЕЗДНИ МИГОВЕ“, в леко затъмнения салон прозвуча песента „ДЕТСКА ПЛАНЕТА“, в изпълнение на новия вокален талант Сияна Смиленова, танцьор в малката група на ТФ „АСТРА“. Всички участници излязоха на сцената, като пригласяха в хор финалния рефрен на песента „Ще бъде детска планета - без глад и страх, и война. Ще бъде детска планета - нашата земя. Ще бъде детска планета - надежда, мир, светлина“.

Думите, с които се опитахме да предадем атмосферата в залата и въздействието на спектакъла върху многоуважаемата публика не са достатъчни. Но снимките на фотографа Иван Шарков, който е успял да улови във фокуса на фотообектива детайли от най-красивите моменти от изпълненията на тези невероятни танцьори, ще ви доразкажат останалото./ ВХОД  КЪМ ГАЛЕРИЯТА//

Талантливите танцьори на ТФ„АСТРА“ и г-жа Галя Златкова се поздравиха с успешното си представяне в спектакъла и си пожелаха в бъдеще да постигат повече и още по-високи върхове в танцовото изкуство. В заключение можем да кажем, че станахме свидетели на един уникален и единствен по рода си в Благоевград спектакъл, който стана факт благодарение на професионализма и опита на техния художествен ръководител Галя Златкова, неуморния и всеотдаен труд на танцьорите, съвместната работа с Юлия Кацарска, автор на сценария и мултимедийната презентация, специално изработена за проекта. Благодарност към Жана Кирлу - диктор и водещ на спектакъла. Не на последно място, огромна благодарност към родителите на децата за безрезервната им помощ и подкрепа.

 До края на годината предстои участие на ТФ „АСТРА“ в още един Международен танцов фестивал „Храмът на танца“ 2018 г. , в гр. Самоков.

Да пожелаем весели празници и успех на танцьорите в бъдеще!   

 

ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА ТФ "АСТРА" ОТ ЖУРИТО

НА ТРЕТАТА БАЛКАНСКА ТАНЦОВА ОЛИМПИАДА В БЕЛГРАД

03.11.2018 година

В рамките на по-малко от седмица /от 28.10.2018 - 03.11.2018 г./, талантливите момичета от ТФ "АСТРА" участваха в два международни фестивала и с изпълненията си показаха завидно ниво, като завоюваха много престижни награди. С участието си в III BALKAN MUZIC & DANCE OLUMPIAD, BELGRADE, 2018 танцьорите от ТФ "АСТРА" затвърдиха спечелените награди от 14-я Международен фестивал за танцово изкуство "Кръстопът на музите", София 2018, като прибавиха към тях още десетки такива.  В танцова надпревара със състави от България, Гърция, Русия, Сърбия и Хърватия нашите момичета показаха много високо ниво и заслужено журито им даде една от най-високите оценки в направленията, в които се състезаваха.  С красота, артистичност и перфектно изиграване на танците малките, големите и още по-големите танцьори от "АСТРА" завладяха сцената и получиха овациите на журито. С  единодушно решение професионално жури от три държави с председател Евгения Трофимчук - президент на Балканският алианс и вицепрезидент на World Arts & Alliance в Москва., награди ТФ "АСТРА" с най-голямата награда на фестивала Гран При в направление "Характерни Танци" и квота за участие в следващата танцова олимпиада, която ще се проведе в гр. Солун, Гърция през 2019 година.

Купа с Диплом първо място и златни медали за танца "Мексикана" в дисциплина "National folk dance", възрастова група Adults 1 / от 16 г. / С  пищните костюми, усмихнати лица и перфектно изпълнение на този темпераментен танц, красивите момичета от "АСТРА" покориха журито, за което дълго бяха аплодирани. Те се състезаваха и в дисциплина "Ethno modern dance" с танца "Самодивска омая" и получиха още една Купа с Диплом първо място и златни медали ; Купа с Диплом първо място и златни медали в дисциплина "Estrada dance" за танца "Madness", във възрастова група Juniors /от 12 - 15 г/. спечелиха красивите и амбициозни момичата Джуди, Ивана, Симона, Габи, Теди, Елена и Мартина /от ляво на дясно/. Освен за перфектното изпълнение на танца тези талантливи момичета заслужават похвала и за дизайна на костюма, който сами изработиха.

Малките танцьорки на формацията от възрастова група Children / от  9 - 11 год./ се представиха отлично с артистично и много емоционално представяне на три танца и спечелиха: Купа с Диплом първо място и златни медали в дисциплина "National folk dance" за танца "Тарантела";  Купа с Диплом първо място и златни медали в дисциплина "Estrada dance" за танца "Момичето и клоуните" и Купа с Диплом второ място и сребърни медали в дисциплина "Ethno modern dance" за танца "Сиртаки". С Диплом първо място и златни медали  в танцова дисциплина "Modern Conteporary" бе награден танца "Импресия" във възрастова група Adults 1 / от 16 години / на квартет в състав: Дияна Гълъбова, Мартина Маркова, Михаела Кайнакчиева и Симона Топалова.  Най-малката танцьорка Дияна Достумска - чаровницата Дия се състезава в група Baby / от 3 - 5 години /, в две танцови дисциплини и успя да омае журито и всички участници със своя талант и перфектно изпълнение на танците, за което  категорично получи най-високите отличия - Диплом първо място и златен медал за танца "Танцувам за вас" в дисциплина "Show dance" и Диплом първо място и златен медал за танца "Малката каубойка" в дисциплина "National folk dance"; С Диплом първо място и златен медал бе наградена  и талантливата танцьорка Александра Иванова с танца "Циганска хубост" в дисциплина "Ethno modern dance". Александра или както всички я наричат Али участва в три групови танца, във възрастова група от 9 - 11 години, за които също получи медали - 2 златни и един сребърен.

ЗЛАТНИТЕ МОМИЧЕТА НА ТФ"АСТРА"

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ - АВТОР: ИВАН ШАРКОВ

 

Талантливите танцьори от "АСТРА" се завърнаха радостни и щастливи от успешното си представяне в III Балканска танцова олимпиада в Белград, като общата равносметка от участието им е 7 купи, 6 дипломи за първо място и златни медали за участниците, 1 диплома второ място и сребърни медали за участниците, 3 индивидуални дипломи първо място със златни медали.

Художественият ръководител на формацията г-жа Галя Златкова има за какво да бъде горда и щастлива със своите деца. Те наистина се състезаваха като истински шампиони и техния труд и талант бяха заслужено възнаградени.

Благодарим на организаторите на фестивала и на председателя на Балканския алианс Евгения Трофимук за прекрасната атмосфера, и условията, които създадоха по време на олимпиадата, за прекрасната сцена в конгресната зала на Домът на гвардията Топчидер, Белград, където се проведе конкурса и за предоставената ни възможност да се потопим в магията на танца и музиката. Парадът на сцената, където дефилираха над 600 танцьори със знамената на всички държави участници, ни направи съпричастни с посланието на този форум за мир на планетата.

Благодарим на родителите на тези прекрасни деца, за присъствието, ентусиазма, подкрепата и съдействието това изживяване да стане факт.

УСПЕШЕН СТАРТ НА ТФ "АСТРА" ПРЕЗ НОВАТА ТВОРЧЕСКА ГОДИНА
XIV МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА "КРЪСТОПЪТ НА МУЗИТЕ" - СОФИЯ 2018

От 26 до 28 октомври т.г., в София се проведе 14-тото издание на Международния фестивал на изкуствата „КРЪСТОПЪТ НА МУЗИТЕ“. Организатори са НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1924“ и Арт компания „Нови звезди“ – София. Директор на Фестивала - Томи Йовчев. По традиция направленията в конкурса са музика, танци и поезия. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата и се подкрепя от Столична община – район „Красна поляна“, Съюз на народните читалища, Съюз на българските писатели, Съюз на българските композитори, Българско национално радио, София Сешън Студио и др. Конкурсът се проведе в концертната зала на Сити арт център - София. Танцова формация "АСТРА" се състезава в Направление "Характерни, съвременни и модерни танци" в трите възрастови групи - до 8 години, от 9 - 13 и от 14 - 19 години.

Талантливите момичета на формацията влязоха в двубой с известни в страната групи и състави и успяха да заемат челните места в категориите, в които се състезаваха, като добавиха към богатия си арсенал купи, грамоти и медали от участия в наши и международни танцови конкурси още седем престижни награди: Купа и Диплома Първо място за танца "Мексикана" във възрастова група от 14 - 19 години; Купа и Диплома Първо място за танците "Тарантела" и "Да танцуваме сиртаки" възрастова група до 13 години; Купа и Диплома Второ място за танца "Рок ен ролл" във възрастова група 14 - 19 години; С Диплома и златен медал за соло изпълнение на танца "Малката каубойка" беше отличена Дияна Достумска - 4 г. Тя успя да пребори конкуренцията в нейната група от 7 момичета във възрастова група до 8 години; Диплома и златен медал за соло изпълнение на танца "Циганска хубост" във възрастова група до 13 г. завоюва Александра Иванова; Дипломант I-ва степен за танца "The Diary of Jane" получи квартета на формацията в състав Кристина Цанева, Михаела Кайнакчиева, Дияна Гълъбова и Симона Топалова, които се състезаваха в направление "Съвременни танци" във възрастова група от 14 - 19 години. Специалната награда за най-добър костюм , беше присъдена на ТФ "АСТРА" за танца "Мексикана".

Радостта, емоцията и еуофорията от преживяванията на танцьорите по време на конкурса и след това със сигурност ще оставят трайни следи в съзнанието им. Но безспорно най-доволна от представянето на своите възпитаници остана тяхната ръководителка г-жа Галя Златкова, която заслужено получи Грамота за отличната подготовка и представяне на участниците от ТФ "АСТРА" в 14-я Международен фестивал на изкуствата "Кръстопът на музите". Фестивалът завърши с Гала концерт в зала 11 на НДК, като преди началото всички участници дефилираха по ул. "Витошка" от Съдебната палата до концертната зала с плакати, знамена и табели с имената на съставите. В програмата бяха включени най-добрите изпълнения, отличени от жури с председатели: за танци - прима балерината Маша Илиева, за музика композитора Хайгашод Агасян. В конкурса участваха изпълнители - певци и танцьори от 27 града на страната, които наброяваха повече от 500 души. ТФ "АСТРА" получи шанса да участва в заключителния концерт с два танца - соло изпълнението на малката каубойка Дия и танца "Тарантела" на малката група. В концертната зала беше събрана младостта, надеждата и бъдещето на България и на финала всички заедно запяха в хор "Светът е хубав", под диригентството на композитора и автор на песента Хайгашод Агасян. Благодарим на организаторите на фестивала и специално на г-жа Петя Данданова - президент на компанията "Нови звезди" за оказаното съдействие и за прекрасната атмосфера, която създадоха, за да се почувстват танцьорите от "АСТРА" като истински артисти на професионалната сцена.

 

ТАНЦЬОРИТЕ НА "АСТРА" ОБРАХА ОВАЦИИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ В ГЪРЦИЯ

14 - 17 юни 2018 година

Чаровните танцьори от малката група на ТФ "АСТРА" се завърнаха от участието си в юбилейното издание на Международния фестивал на музикалното и танцово изкуство "МОРСКА ЗВЕЗДА" 2018 г., Паралия Катерини, Гърция, заредени с много емоции и красиви изживявания. Талантливите момичета Александра Иванова, Габриела Анастасова, Гергана Ковачка, Михаела Марио Маркова и най-малката танцьорка Дия Достумска завладяха публиката в красивия морски курорт Паралия Катерини, Гърция със своите изпълнения и станаха поредните звезди в петото издание на фестивала „ Морска звезда” 2018 година. Те бяха наградени с плакет и юбилейна грамота за цялостното представяне на формацията и две индивидуални грамоти за соло изпълнението на прекрасната Александра Иванова с танца "Циганска хубост" и за невероятното представяне на най-малката танцьорка Дия Достумска, която участва в три от танците „Малките каубойки“, „Зумба настроение“ и „Тарантела“ и се превърна в любимка на публиката.

Не по-малък интерес предизвика квартета от талантливи момичета - Али, Габи, Гери и Михи, които повдигнаха градуса на настроението с отличното изпълнение на танците „Момичето и клоуните“ и „Да танцуваме сиртаки“ и съвсем заслужено получиха бурни аплодисменти от страна на гръцката публика и всички участници и гости на фестивала.

Красиви, многоцветни и талантливи малките танцьори, макар и в този камерен състав показаха, че ТФ „АСТРА“ е представителен състав на Благоевград и страната и достойно защитиха името на формацията. В три поредни дни те показаха шест танца от своя репертоар и спечелиха симпатиите на многобройната публика и на всички участници във фестивала. Поздравления за децата и худ. ръководител Галя Златкова за отличното представяне на формацията.

 

/ ГАЛЕРИЯ СНИМКИ /

Благодарим на организаторите на фестивала в лицето на Цветомира Крумова и Дани Василева за прекрасната атмосфера, която създадоха и ни накараха да се потопим в магията на танца и музиката. Благодарим на родителите за присъствието, ентусиазма, подкрепата и съдействието това изживяване да стане факт. Незабравими ще останат в душите и сърцата на децата многобройните красиви и неповторими моменти и изживявания по време на фестивала. Нека им пожелаем повече такива участия в бъдеще и още много престижни награди и отличия.

Весело лято на всички деца и родители.

 

ТФ „АСТРА“ С НАЙ-МНОГО СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ ОТ ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ

„ДЕТСКИ УСМИВКИ“ - ГР. СОФИЯ

19 май 2018 година

ТФ „АСТРА“ се завърна от участието си в VI Детски фестивал на изкуствата „Детски усмивки”, който се проведе на 19 май 2018 г. в „Независим театър” /“Модерен театър“/ гр. София с купа и грамота за особен принос в областта на изкуството и сертификати и медали за отлично представяне на всички участници. Талантливите момичета на формацията получиха най-много специални награди, които бяха присъдени от представители на Национални и Международни фестивали и връчени от специалния гост на фестивала Евгения Трофимчук - председател на Балканския алианс за изкуства.

От общо 24 танца, които бяха представени в първата част на Първия концерт на фестивала, само четири танца бяха удостоени с квоти за участие в Международни олимпиади в Гърция и Сърбия, две от които бяха присъдени на момичетата на „АСТРА“ за танца „Импресия“ във възрастова категория над 16 години и „Тарантела“ за възрастова категория до 12 години. Освен тях ТФ „Астра“ спечели и две индивидуални награди сертификат и медал за танца „Малката каубойка“ в изп. на Дия Достумска и сертификат и медал за танца „Циганска хубост“ в изп. на Александра Иванова.

Най-удовлетворена от представянето на своите танцьори беше дългогодишния худ. ръководител на формацията г-жа Галя Златкова, която вече 32 години неотменно следва танцовият стил в направление „Съвременни, модерни и характерни танци“, като подържа високо ниво на подготовка на танцьорите и не случайно те заслужено получават най-високите отличия от участията си в наши и международни конкурси и фестивали.

Умелият подбор на репертоар, проява на собствен вкус и изисканост при изработка на костюмите, артистичност, сценично поведение и не на последно място красивите и талантливи деца не остават незабелязани от зрителя. Благоевград може само да се гордее с Танцова формация „АСТРА“, която представя достойно града и общината на танцовите фестивали у нас и в чужбина.

Напоследък, фестивали от този род получиха голяма популярност у нас и имат огромно значение за осъществяване на културен обмен, създаване на условия за установяване на контакти и сътрудничество между децата от различните школи, приобщаване към културните ценности на танцовото и музикално изкуство, издирване и популяризиране на млади таланти и предоставяне на възможности за най-пълноценна изява на творческите заложби на децата в областта на танцовото изкуство.

Благодарим на организаторите от Танцова организация „Да танцуваме заедно“ и лично на г-жа Теодора Байчева за прекрасните условия, които ни предоставиха да се изявим и да покажем постиженията си през изминалата творческа 2017 / 2018 година.

 Специална благодарност и на родителите на тези прекрасни деца, които се превърнаха в неотменна част от този задружен колектив и много от турнетата на състава се осъществяват с тяхното съдействие и подкрепа. 

 

МОМИЧЕТАТА НА "АСТРА" ОТНОВО СЕ КАЧИХА НА СТЪЛБИЦАТА НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ

24 март 2018 година

 

Танцова формация "АСТРА" се завърна от участие в XII-я Национален танцов фестивал "Ритъмът в сърцето ми" за купа "Средец" 2018 година, който се проведе в спортна зала "Триадица", гр. София. Организаторите на фестивала / Народно читалище „Света София 1997”,  с подкрепата на: СО – Район „Средец” и СО – Дирекция ПИСТ / предоставиха на зрителите в залата уникалната възможност да се насладят на красотата на различни танцови направления, да усетят магията на движението и богатството на музикалната интерпретация.  В продължение на два дни / 24 – 25 март /, 82 колектива с над 1500 участника се сътезаваха помежду си в 6 танцови направления. Талантливите танцьори на „АСТРА“ участваха с три възрастови групи в Направление "Характерни танци и танци на народите" и участието им се увенча с огромен успех. За пореден път момичетата на формацията се качиха на стълбицата на победителите като спечелиха: Първо място , купа и грамота за възрастова категория над 15 години, 2-ро място, купа и грамота за възрастова категория от 10 - 14 години. Най-малката танцьорка Дия Достумска, която се състезаваше със соло танц, във възрастова категория до 9 г., успя да пребори конкуренцията като спечели грамота и престижния сребърен медал и остави бронз за нейна съперничка на същата възраст.

Изпълненията на танцьорите бяха оценявани  от компетентно ЖУРИ В СЪСТАВ:

Росен Канев – Премиер солист на „Софийска опера и балет” Алфредо Торрес – Кубински танцьор, хореограф, преподавател по Латино танци Проф. д.изк. Анелия Янева – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”, гост-преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”,НМА „Панчо Владигеров, НБУ. Димитър Желев – хореограф и преподавател по Хип-Хоп Рангел Вангелов – хореограф и преподавател по Народни танци  Нели Бенбасат - Директор на фестивала Доволна и щастлива от представянето на своите танцьори, худ. ръководител г-жа Галя Златкова поздрави красивите момичета за перфектното изпълнение на танците и всички заедно си пожелаха повече участия и награди в национални и международни конкурси и фестивали От името на участниците в ТФ "АСТРА", благодарим на организаторите от Народно читалище „Света София – 1997” и лично на директора на фестивала Нели Бенбасат за добрата организация на това пъстро събитие. / ГАЛЕРИЯ СНИМКИ/


INTERNATIONAL BALKAN ART&DANCE OLYMPIAD

MEDIANA GRAND CUP - 2018

03-04. MARCH, NIŠ

 

Невероятен успех за малката група танцьори на Танцова формация"АСТРА" от участието им в INTERNATIONAL BALKAN ART DANCE OLYMPIAD MEDIANA GRAND CUP - 2018 / 03-04. MARCH, NIŠ /. Въз основа на получените най-висок брой точки от оценката на журито за театрални и артистични изпълнения, техники, хореография и стайлинг, нашите талантливи момичета завоюваха ПЪРВО МЯСТО MEDIANA GRAND CUP 2018  и диплом за цялостно представяне на формацията, 4 първи места, дипломи и златни медали във всички танцови дисциплини, които представиха - ESTRADA DANCE / "Момичето и клоуните" /, NATIONAL FOLK DANCE / "В ритъма на сиртаки" /,  ETHNO MODERN DANCE / "Малките каубойки" / и ZUMBA SHOW - SOLO /"Танцувам за вас"/ на най-малката танцьорка Дия Достумска, която се състезава в два стила и получи две първи места, диплом и два златни медала.  MEDIANA GRAND CUP 2018  бе връчена и на худ. ръководител Галя Златкова за високи творчески постижения и отлично представяне на формацията в олимпиадата.

          

Над 500 деца и младежи от 7 страни участваха в Международната младежка олимпиада за изкуства и танц в Националния театър на гр. Ниш, Сърбия. Най-многобройни бяха представителите на България, Сърбия и Русия. Повече от 200 българчета с гордост представиха родината си на международно ниво на един от най-големите национални празници на България 3 март.  Имаше участници от Италия, Германия, Гърция, Босна и Херцеговина.

Това събитие е организирано от Балканския алианс в сътрудничество с Община град Медиана със Световния съюз за изкуства и игри от Москва с подкрепата на Факултета по изкуствата на Университета в Ниш, Сръбската асоциация за приятелство и руска дружба "Найс" - Ниш, Международния младежки алианс, Федерация за приятелство с народите Русия и Фондация ОНД "Славяни" от България.  Балканският алианс е неправителствена организация, регистрирана в София и Белград, с представителства в различни държави, която работи за обединението на народите чрез култура, изкуство и образование. Президент на организацията и вице-президент на World Arts & Dance Alliance в Москва е Евгения Трофимчук. Тя благодари на ръководителите за присъствието им на олимпиадата, като подчерта колко важно е да се осигурят на младите участници добри условия, за да се почувстват те наистина като артисти, а организирането на толкова мащабна проява се постига, преди всичко, благодарение на ентусиазма на ръководителите на участващите в инициативата школи по танци и по изкуства.  Сцената е изкуство за един човек, докато организирането на такива големи проекти – това е начин да помогнеш на много хора да се реализират. Това дава самочувствие, усещане за себеизява, още повече енергия и смисъл в живота.

Конкурсните дисциплини бяха разделени на четири категории – сценичен и социален танц, инструментално изпълнение и вокал. Експертно жури на танцовите олимпийски игри през тази година бяха Евгения Трофимчук - председател на Балканския алианс, изявен хореограф, постановчик на съвременни танци и режисьор, проф. д-р Сузана Костич - декан на Факултета по изкуства в Ниш, Миодраг Кастратович - президент на Танцова Асоциация на Сърбия и Орхан Мурад - България, певец и дипломиран магистър в Консерваторията по класическа китара.

 

Преди началото на втората състезателна част на олимпиадата се състоя грандиозна церемония с ТЪРЖЕСТВЕН ПАРАД НА ЗНАМЕНАТА  НА БЪЛГАРИЯ, СЪРБИЯ, РУСИЯ И ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ УЧАСТНИЦИ В ОЛИМПИАДАТА. ОФИЦИАЛНИ ГОСТИ И УЧАСТНИЦИ В ЦЕРЕМОНИЯТА бяха Генералният консул на българското консулство в Ниш, Сърбия Едвин Сугарев,  руския дипломат и директор на руското училище в посолството  на Руската федерация в Сърбия Николай Михайлович Сценик, ген. Момир Стоянович, зам. ректорът на университета в Ниш Драган Денич и декана на факултета по изкуство проф. д-р Сузана Костич.

Един след друг прозвучаха  националния химн на Сърбия,  химните на България и на Русия.  Съвпадението на Международната балканска олимпиада на изкуствата 2018 с историческата дата 3 март и 140 години от освобождението на България и Южна Сърбия от османско иго даде смисъл на олимпиадата, като  със ставане на крака, всички участници и зрители в залата отдадоха почит към героите, загинали за свободата.  Много вълнение, емоции и национална гордост предизвика тази грандиозна церемония на съпричастност към историческото минало на нашите два народа.

Генералният консул на България Едвин Сугарев, поздрави своите сънародници с националния празник на България 3 март, както и братска Сърбия със 140-годишнината от освобождението от турско робство. Той подчерта също колко важна е ролята на тази Международна олимпиада за развитие и подържане на приятелски отношения между балканските държави, Русия и Европа и за възпитанието на морални ценности у децата и младежите.  Домакините, от своя страна поздравиха участниците в олимпиадата и пожелаха в бъдеще да се организират повече такива конкурси на изкуството и танца, за да могат децата да общуват помежду си, да се сприятеляват, като по този начин им даваме шанс за добро и мирно бъдеще на Балканите.

Състезателната част на олимпиадата продължи повече от 11 часа без прекъсване, бяха изиграни 103 танца от 22 участващи групи и състави. 

Олимпиадата завърши с ГАЛА КОНЦЕРТ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ОЛИМПИАДАТА

Доволни и щастливи от успешного си представяне в олимпиадата и отличията, с които се закичиха като победители, малките танцьори от "АСТРА" не чувстваха умора и с нетърпение очакваха финала, за да изиграят своя победен танц "Малките каубойки", с който успяха да завладеят сърцата на публиката.

Сигурни сме, че емоциите и преживяванията ще останат завинаги в сърцата на малките танцьори на "АСТРА, също и урока по родолюбие и съпричастност с децата от другите балкански страни за мир и разбирателство между народите.

Изказваме специална благодарност на организаторите и лично на президента на Балканския алианс Евгения Трофимчук за прекрасната организация на Международната младежка олимпиада за изкуства и танц в Националния театър на гр. Ниш, Сърбия и условията, които ни осигуриха  по време на пребиваването в гр. Ниш. Благодарим и на родителите на малките танцьори от "АСТРА" за подкрепата и осигуряването на средства, за да стане факт участието на децата в това невероятно преживяване.