astra

 

 

 

 

гр. Благоевград

Моб.тел : 0886 / 844 416

Галя Златкова

 


 

ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ "АСТРА"

ОТБЕЛЯЗА СВОЯ 30-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

 

 

Танцова формация"АСТРА"- Благоевград, с художествен ръководител Галя Златкова отбеляза своя 30-годишен юбилей с тържествен концерт на 21.11.2016 г. в театралната зала на Американския университет в България. В препълнената зала кипеше предпразнична агмосфера и всички със затаен дъх очакваха началото на концерта, което беше обявено с гонг точно в 19.00 часа. Мотото на вечерта "Една мечта...Една любов...", през цялото време стоеше изписано на мултимедия, високо над сцената. И какво по-вярно може да се каже за този състав, който в продължение на 30 години успя, преследвайки мечтите си да съхрани любовта към танца и да запази облика си във времето. Формацията за характерни и съвременни танци „АСТРА“ е един от най-дългогодишните състави на Благоевград, който с право може да се гордее със своята история. Основана е през 1986 година към Център „Знаме на мира“, а от 1991 година преминава към Младежкия дом - Благоевград. Създател и дългогодишен художествен ръководител от основаването на формацията до днес е г- жа Галя Златкова, която със своя дългогодишен опит на ръководител успява да запали огънчето на любовта към танците в своите възпитанички и всяка от тях, пристъпила веднъж прага на формацията, не се отказва да участва в нея до края на средното си образование, а и след това. Постановката и режисурата на спектакъла, изцяло по идея на художествения ръководител Галя Златкова и със съдействието на гост хореографа ас. Маргарита Братоева, постановчик на някой от танците на формацията, надминаха очакванията на публиката. Грандиозният концерт с непрекъсната динамика и блясък на сцената, в много моменти спираше дъха на зрителите, които вперили очи в красотата на момичетата и техните изпълнения, забравяха да аплодират в очакване на следващия танц. Бяха показани 17 танца, които вървяха един след друг и със своя неповторим рисунък пренасяха зрителя през всички стилове, застъпени в репертоара на формацията - характерни, съвременни модерни и сюжетни танци, в изпълнение на малките, средните и по-големи танцьори на "Астра".  /ВИЖ СНИМКИ В ГАЛЕРИЯТА/

Рекламните материали и мултимедията, специално за спектакъла направи Юлия Кацарска, бивш служител в Младежки дом - Благоевград, специалист "Информационна и рекламна дейност",  а консултант продукция в процеса на подготовката на сценария за юбилея, беше Емилия Узунова - режисьор, танцьор на "АСТРА" от 1-ви випуск.

Костюмите, ушити по проект на Галя Златкова от Димитрина Николова - студентка 4-ти курс "Приложни изкуства и дизайн" в ЮЗУ" Н. Рилски" се отличават със своята уникалност. Специално за юбилея бяха ушити нови костюми за танците "Дресура на кученцата", "Далечният изток", "Рок ен рол", "Трепетът на душата", "Faded" и "Мексикана"

 

 

В концерта участваха и танцьори от 2-ри, 3-ти и 4-ти випуск на формацията, които макар и вече семейни, продължават да носят в себе си пламъчето, запалено от тяхната госпожа Галя Златкова. Това са: Диана Рекарска, от 2-ри випуск, с изп. на соло танц "Луната", която се изяви и като хореограф на китайския танц "Далечният изток" - средна група. Росица Байрактарска - 3-ти випуск в ролята на треньор по танци в танца "Спомен", в който участва и нейната малка дъщеря Беатрис, Ани Ризова - студент "Актьорско майсторство" в ЮЗУ "Н. Рилсики" от 4-ти випуск на "Астра", влезе в ролята на дресьорката в танца "Дресура на кученца", Теодора Георгиева, Яна Караджова и Елеонора Лазарова, всички от 4-ти випуск с танца "Faded" по хореография на Теодора Георгиева - завършила АУБ.    

 

 

 

 

 

Елеонора Лазарова - студент специалност "Съвременна хореография" в ЮЗУ "Н. Рилски" направи хореографията  на танца "Трепетът на душата", в изп. на прекрасните момичета от голямата група на формацията. Елеонора Лазарова, участва още в дует с Чан Чунг - гост танцьор от балет "Арабеск" в танца "Любов в тъмнината".

Няма как да не споменем и участието на най-малката танцьорка - Дияна Достумска - Дия, която е само на две и половина години и показа своя талант и дарование с участието си в два танца - "Спомен" и "Да танцуваме Зумба" и се превърна в любимка на публиката.

 

 

Преди финалния танц "Мексикана", който беше и поздрав към приятелите на "АСТРА" и почитателите на танцовото изкуство, водещата Жана Кирлу прочете имената на всички спонсори и спомоществователи, без помощта и съдействието на които, днешния ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ нямаше да бъде факт: Община Благоевград, Банка ДСК - Регионален мениджър Иво Андров, "Ванико" ООД - Управител инж. Сашо Въжаров, „Благоевградски Териториален Кадастър” ЕООД - Управител инж. Иван Бележков, "Ротари клуб - Благоевград център - Председател Благой Грозданов, "Индсутриал Комерс“ ЕООД - София с представител Савина Константинова, Светла Златева - олимпийски шампион и рекордьор по лека атлетика от 1973 – 1976 г., "Бета Фест" ООД - София, Управител Жоро Пипонков, "Пиринстройинженеринг" ЕАД - Изпълнителни директори Васил Костов и Стефан Стоев, "Дековис ООД" - Управител Светлана Атанасова, Салони за красота “МАНИЯ” - Благоевград, Управител - Мария Шопова, “ОСК - СОД” ООД - Благоевград и Сладкарница "Йоанна". Сърдечно благодарим на спомоществователите - родители, бивши танцьори и приятели на “АСТРА”, които дариха собствени средства за юбилея -  сем.Весела и Иван Шаркови-родители на Белослава и Калина-майката танцьор в "АСТРА“, 1-ви випуск, Атанаска Филипова - доцент в УНСС - танцьор в "АСТРА“, 1 -ви випуск, Любима Джизова - директор застр. компания-танцьор в “АСТРА” 1-ви випуск, Ванина Цанева – танцьор в "АСТРА“, 4 -ти випуск, Славина Главчева – танцьор в "АСТРА“, 4 -ти випуск Теодора Георгиева – танцьор в “АСТРА”, 4 -ти випуск, Група момичета – бивши танцьори от "АСТРА“: Александра Радевска, Диана Рекарска, Здравка Джалева, Росица Байрактарска, Юлия Въчкова и Яна Караджова, сем. Стоянови – родители на Дилянка Стоянова сем. Спасови - родители на Ивана и Мартинка Спасови, Теменужка Цурева – баба на Михаела Маркова, сем. Йорданка и Николай Георгиеви - родители на Вержи, Силвия Георгиева – майка на Йоана Георгиева, сем. Достумски – родители на най-малката танцьорка в ТФ”АСТРА” – Дия, сем. Стойка и Борислав Гошеви, Олег Григоров – приятел на “АСТРА” , Цецка Ангелова – приятел и един от основателите на “АСТРА” в Център “Знаме на мира” през 1986 година. Концертът завърши с поднасяне на цветя и поздравителни адреси от официалните гости - културните институти в Благоевград, спонсорите, училищата в града, родители и приятели на "АСТРА" . Заслужени аплодисменти от публиката получиха танцьорите от формацияга за огромния талант, който притежават и за красотата, която сътвориха на сцената.  

 

Юбилейната торта, осигурена от сем. Спасови и коктейла, спонсориран от родителине на децата от ТФ"АСТРА", бяха изненада за танцьорите при излизане от концертната зала, след успешното им представяне на юбилейния концерт. Главен организатор на кетъринга беше Весела Шаркова, танцьор на "Астра" от 1-ви випуск и майка на Белослава и Калина, а фотограф на целия спектакъл техния баща Иван Шарков.

 

Броейки в един глас от едно до тридесет, танцьорите на "АСТРА" духнаха свещичките на тортата!

 

ЧЕСТИТ 30 -ТИ РОЖДЕН ДЕН НА ФОРМАЦИЯТА И Г-ЖА ГАЛЯ ЗЛАТКОВА!

 

Нека им пожелаем здраве, щастие, много красота в живота, още много творчески успехи и да съхранят в себе си магията на танца, с която толкова години радват почитателите на танцовото изкуство  на наша и международна сцена !