astra

 

 

 

 

гр. Благоевград

Моб.тел : 0886 / 844 416

Галя Златкова

 

С ЛЮБОВ КЪМ ХОРАТА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ

 


Коледна благотворителна изложба под надслов "С любов към хората в неравностойно положение" събра десетки в сградата на Младежки дом-Благоевград. Изложението на кулинарни творби, което се проведе на 20 декември т.г. имаше за цел да събере средства за Дома за деца, лишени от родителски грижи в Благоевград и дома в с. Хърсово.

В рамките на организираното от сдружение "Ние жените" събитие бе представен и сборникът "Жена на столетието", в който са включени най-изявените в своята област жени от Благоевград. В концертната програма взеха участие танцовите сътави към Младежкия дом. Момичатата от ТФ "Астра" с худ.ръководител Галя Златкова избраха за поздрав един от най-жизнерадостните танци от своя репертоар "Зумба" и с прекрасното си изпълнение успяха да допринесат за коледното настроение на всички присъстващи.


ПРИЗ ЗА НАЙ-ДОБЪР ТАНЦ ЗА ТФ"АСТРА"

ОТ ФЕСТИВАЛ В ТУРЦИЯ

 

 

Танцова формация "АСТРА" към Младежки дом – Благоевград получи едно от най-големите отличия "ПРИЗ за най-добър танц и хореография" от престижния фестивал "ЗЛАТНАТА ЧЕРЕША", който се проведе от 14-17 юни т.г. в гр. Текирдаг, Турция.  48-то издание на феста събра над пет хиляди посланици на танцовото изкуство.  Голямата сцена на амфитеатъра бе истинско преживяване за танцьорите от формацията, които се представиха блестящо пред 3-хилядната публика, изпълнила до краен предел театъра. Сред участниците в конкурсната програма бяха, Държавен ансамбъл - Истанбул, Държавен ансамбъл - Сливен, Държавен ансамбъл - Охрид, Държавен ансамбъл  - Закопане, Полша и др.

С настроение и много емоции премина през града представянето на групите в тържествения парад. Голямата чест за откриването на фестивала, на което присъстваха шестима министри, народни представители, областни управители и 30 кметове на общини, се падна на Танцова формация "Астра". Изключително внимание получиха посланиците на танца от Благоевград, които имаха организирани срещи с кмета на града, зам.областния управител, председателя на журито, който е декан на консерваторията в Истанбул и много изселници от България. На всички официални срещи танцьорите от Благоевград подариха специални подаръци, предоставени от кмета Атанас Камбитов и община Благоевград, като жест на взаимно уважение и приятелство.

 

"Почетният гражданин на Текирдаг Илияс Гюнес, в качеството си на преводач на групата и организатор на всички срещи и изпълненията в концертната програма, направи всичко възможно да се чувстваме като у дома си и да ни покаже, че носи България в сърцето си",  разказаха след завръшането си танцьорите.

 

 

С оригиналното си представяне и впечатляваща хореография, "АСТРА" се нареди сред призьорите в конкурсната програма.  Призът "ЗЛАТНАТА ЧЕРЕША" за най-добър танц и златните медали, които получиха момичетата от ТФ "АСТРА" с худ. ръководител Галя Златкова в оспорваната борба с най-добрите състави са атестат за добре свършена работа. Щастливи и доволни от победата, заредени с много емоции се завърнаха в Благоевград танцьорите на "Астра", като си обещаха и в бъдеще да постигат още по-големи упехи на наша и международна сцена.

 

ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ ”АСТРА” ГРАБНА КУПАТА

НА КМЕТА НА ГРАД РАЗЛОГ

 

С много награди и отличия се завърна ТФ ”АСТРА” от Третия отворен национален турнир ”Танцов свят”,  провел се на 11-12 май в град Разлог. В проявата участваха над 300 танцьори от София, Хасково, Белово, Велико Търново, Благоевград, Разлог, Банско, Добринище и др.

Оспорваната борба оценяваха петчленно жури международни съдии с главен съдия Милена Налбантова. Народният представител Любен Татарски и Юлия Попова, председател на Българската спортна танцова федерация откриха турнира и надпреварата започна. Състезанието протече много оспорвано, като отборите показаха най-доброто от своята програма. ТФ”АСТРА” заслужено получи Купа и Първо място в стил ″Характерни танци“, възрастова категория 12-15 години, с танц ″Сиртаки”. В същия стил, възрастова категория 9 – 11 години и танца ″Малките каубойки”, децата спечелиха сърцата на публиката с перфектно изпълнение, красиви костюми, стил и хармония и взеха Купа за второто място. Амбициозните момичета на ″АСТРА“ получиха и Купа за участие във фестивалната програма с ″Цигански танц” и ″В духа на Бродуей”, а в оспорваната борба на соло изпълнения, малката Елена Папанова се класира на 6 място, с танца ″Латино момиче”. За доброто настроение, в очакване на резултатите известната певица Христина Маркова изпя най – хубавите си песни и качи отново танцьорите на сцената, които изиграха дълго хоро. Най-престижната Купа на Кмета на град Разлог, ТФ ”АСТРА” получи минути, преди да отпътува за Благоевград. С благодарност и към главния организатор на турнира Силвана Ханджийска, която с много стил и професионализъм беше организирала Третият отворен национален турнир ”Танцов свят”.  

 

СЪС СПЕЦИАЛНИЯ ПРИЗ ЗА ХОРЕОГРАФИЯ, ТФ ”АСТРА”

 СЕ ЗАВЪРНА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ

"РИТЪМЪТ В СЪРЦЕТО МИ ”София 2012

 

            

 

Диана Рекарска бе най-грациозната танцьорка от участничките в Националния фестивал! Нейният талант и перфектното изпълнение на танца ˝Моята душа“, заслужено и донесоха специалната награда. В надпреварата участваха над 30 балерини от школите на Красимира Колдамова и Маша Илиева, а нашето красиво момиче Диана, очарова жури и публика и ... победи!

В двудневния Национален фестивал ˝Ритъмът в сърцето ми”София 2012 ( 31март - 1 април ), провел се в залата на Театър София, участваха 67 състава с над 800 деца от цялата страна. В надпревара с едни от водещите танцови състави в страната, нашите момичета грабнаха специалния Приз за хореография. Другите отличия, които спечели ТФ "Астра” в направление "Класически и характерни танци“ са трето място за деца от 10 - 16 години и три дипломи за отлично представяне в трите възрастови групи. Диплома за отлично представяне в стил “Съвременни танци“ получиха момичетата във възрастова група над 16 години. Авторитетното жури Алфредо Торес - кубински танцьор, хореограф и преподавател по латино танци, Росен Михайлов, преподавател по модерна танцова техника и Дарина Бедева, прима балерина на Националната опера и балет, оцениха високо труда и таланта на нашите момичета. Щастлива и доволна от представянето им е и худ.ръководител на формацията Галя Златкова, чийто труд и амбиции бяха щедро възнаградени. Със своите изпълнения ТФ "АСТРА" доказа и показа, че се нарежда сред едни от най-добрите състави в страната.

 

ДЕН НА САМОДЕЕЦА

 

 

С празничен концерт в зала "Яворов"  отбелязаха Деня на самодееца - 1 март самодейните състави на Младежки дом, Обединен детски комплекс, Център по изкуствата и ч-ще "Н. Вапцаров". Събитието откри зам. кметът на Община Благоевград, г-жа Жанета Жикова. Тя поздрави самодейците за техния труд и постоянство, както и за постиженията им в областта на изкуството.

С бурни аплодисменти, зрителите в залата посрещнаха най-малките танцьори на "АСТРА", които бяха едни от най-атрактивните участници в концерта. С красиви и елегантни костюми, те представиха с финес пред многобройната публика своя танц "Момичета каубойки".

Грамоти за активно участие и принос в развитието на любителската дейност в Община Благоевград, получиха худ. ръководител на ТФ"АСТРА" Галя Златкова и нейният помощник ръководител Теодора Георгиева.