astra

 

 

 

 

гр. Благоевград

Моб.тел : 0886 / 844 416

Галя Златкова

 

БЛЕСТЯЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА  ТФ "АСТРА"  В ДЕТСКИЯ ЗИМЕН ТАНЦОВ

ФЕСТИВАЛ "СРЕБЪРНА ЗВЕЗДА" -  София

 

С два от най-новите си танца - "Коледно настроение" и "Притури се планината", Танцова формация"АСТРА" взе участие в Детския зимен танцов фестивал "Сребърна звезда" на 7 декември в Модерен театър - София и заслужено спечели симпатиите на публиката. Отличното представяне на момичетата от формацията, предизвика бурните овации на зрителите в залата.

Коледното настроение беше приповдигнато не само от умело подбраната музика и блестящото изпълнение на танците, но и от прекрасните костюми, които са дело на худ.ръководител Галя Златкова. Освен с купа и грамота, организаторите ЕТ „ТЕРПСИХОРА – ТЕОДОРА БАЙЧЕВА и  АРТ ЦЕНТЪР „ПЪСТРА КИТКА”, които са главни инициатори за провеждането на фестивала, зарадваха децата и с коледни подаръци.

 

"ПРИТУРИ СЕ ПЛАНИНАТА" ОГЛАСИ ПОЛИТЕ НА МАЛЕШЕВО

19 октомври 2013 г.

 

 

С премиерната си композиция, по музика на магнетичната българска песен "ПРИТУРИ СЕ ПЛАНИНАТА, ТФ ”АСТРА”, с художествен ръководител Галя Златкова, постави финала на X–Я МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ "МАЛЕШЕВО ПЕЕ И ТАНЦУВА", който се проведе на 18, 19 и 20 октомври в с.Микрево, община Струмяни.

Не случайно организаторите на престижния форум, настояха момичетата да участват точно с най-новата си продукция. С нея младите таланти успяха да предизвикат истински фурор на престижния танцов фестивал "ЗЛАТНАТА ЧЕРЕША" в турския град Текирдаг. Заради тази си постановка възпитаничките на Галя Златкова бяха почетни гости на феста и имаха привилегията да дадат неговия старт. На българска сцена пък, ТФ "АСТРА" финализира добилия изключителна популярност фестивал, провеждащ се в полите на Малешево.

Хореографът Маргарита Братоева бе ангажирана с поставянето на танца. С блестящото си изпълнение,  момичетата на "АСТРА" за сетен път доказаха, че са достойни за европейска сцена.

„X–ят Международен фолклорен фестивал "МАЛЕШЕВО ПЕЕ И ТАНЦУВА" е форум с огромно значение за развитието на българското автентично изкуство и за нас беше чест да участваме в заключителния спектакъл”, заяви Галя Златкова.   

 

С ГОЛЯМ УСПЕХ, МНОГО ЕМОЦИИ И НАГРАДИ, СЕ ЗАВЪРНА "АСТРА"

ОТ 49 МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНАТА ЧЕРЕША" 2013

За втора поредна година Танцова формация "АСТРА" участва в Международния фестивал "Златната череша", който се провежда ежегодно в турския град Текирдаг вече 49 години. Миналата година журито, впечатлено от хореографията на "АСТРА", която е дело на худ. ръководител Галя Златкова, единодушно обяви групата за почетен гост на фестивала, с право да открият гала-концерта през тази година.

 

Цели два дни, на импровизирани сцени в града, си дадоха среща танцьори от три континента - Европа, Азия и Америка. Пред многобройната публика на фестивалния град Текирдаг танцуваха, демонстрираха своето изкуство и се веселяха над 500 младежи от 14 държави, сред които и танцьори от далечно Мексико. Всички те, представяха по неповторим начин красотата на характерните за всяка нация танци.

Само 150 танцьори от Мексико, Косово, Румъния, Унгария, Турция и България, бяха допуснати да участват в заключителния концерт на фестивала, който поради лошото време се проведе на закрито.

На гала-концерта, Танцова формация"АСТРА" се представи с три танца и отвсякъде се чуваха възторжените възгласи на пубиката BULGARISTAN! С блестящото изпълнение на един от най-новите си танци, по музика на популярната българска песен "Притури се планината", талантливите момичета на "АСТРА" заслужено спечелиха аплодисментите на журито, което се състоеше от изключителни професионалисти в областта на танцовото изкуство.

 

Приз за солово изпълнение, бе присъден на младата и талантлива танцьорка Диана Рекарска,  възпитаничка на Галя Златкова. Нейният авторски танц, толкова впечатли журито, че те бяха принудени да променят регламента на фестивала и за първи път в 49-годишната му история, бе връчена извънредна награда за индивидуално изпълнение. За участието си ТФ "АСТРА" получи специален приз за принос в развитието на танцовото изкуство. 

 

 

Момичетата на "АСТРА" бяха удостоени със специалното внимание на организаторите на фестивала и единствено те, получиха към останалите награди 2-дневна почивка на Мраморно море в красивия град Текирдаг. Танцова формация "АСТРА" получи лична покана от председателя на журито, който е декан на  консерваторията в Истанбул и от зам. областния управител на Текирдаг,  да участва в следващото 50-то юбилейно издание на фестивала.

 

"МУЗИТЕ" ГОСТУВАТ В ГР. КЮСТЕНДИЛ

По-малко от два месеца, преди официално да бъде открит VIII ММФИ "Музите" в Созопол, организаторите решиха да пренесат невероятната атмосфера на фестивала малко по-далеч от морето - в гр. Кюстендил! На 18 и 19 май т.г., над 300 участника от София, Благоевград, Разлог, Добринище и Кюстендил се включиха във фестивала на изкуствата "Музите гостуват в Кюстендил”. През двудневният празник, кюстендилци се насладиха на много песни, танци, изобразително и театрално изкуства.

 

 

Танцова формация "АСТРА" взе участие в първият ден на фестивала. Програмата, с която се представиха талантливите момичета на формацията, впечатли не само публиката на Кюстендил, но и всички гости и участници в този младежки празник.  Кулминацията на концерта, който се състоя на Арката на площад "Велбъжд" беше поставена с танца "Зумба", в изпълнение на ТФ "Астра". Заедно с танцьорите  започнаха да танцуват голяма част от зрителите, а останалите аплодираха изпълнението им изправени на крака. Каква по-голяма награда от това, да взривиш публиката със своето изпълнение.

 

 

"Важното е, че енергията, която излъчват младите се предаде на публиката. Надяваме се, че в това тежко време успяваме да направим света по красив. Предвиждаме този фестивал да стане традиция за Кюстендил”, заяви главният организатор от сдружение "Музите" Христина Кръстева.

Празникът няма конкурсен характер, но всички участници получиха купи, грамоти и подаръци за отличното си представяне. Организатори на събитието са Сдружение "Музите”, община Кюстендил и читалище "Братство 1869”, със съдействието на МИКЦ – Кюстендил.