"ШОУ БЕЗ ИМЕ" НА НЕШКА РОБЕВА

 И ВЗРИВ ОТ АПЛОДИСМЕНТИ ЗА ТФ "АСТРА"

На 24 ноември 2019 г., в зала "Скаптопара"- Благоевград беше даден старт на единственото и неповторимо " ШОУ БЕЗ ИМЕ, но с КАУЗА" на феноменалната Нешка Робева и нейните момичета от художествената гимнастика, което ще продължи с благотворителна цел в общо 10 града в страната. Спектакълът озари с емоция, талант, фантазия и разнообразен репертоар публика и участници, гости и домакини! На сцената, младите български таланти в спорта и изкуството си дадоха среща с едно мото: „Можем и сами, но без вас / нашата публика /, не можем...

Специална покана от Нешка Робева да участват в този невероятен спектакъл, като един от най-изявените и дългогодишни състави за модерни и характерни танци в Благоевград, получиха талантливите момичета от ТФ „АСТРА“с худ. ръководител Галя Златкова. Взрив от аплодисменти последва перфектното изпълнение на красивите момичета от формацията, които представиха два от най-динамичните и завладяващи сърцата на публиката танци от своя репертоар  - "Тарантела" и " Мексикана".

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

Зрителите в Благоевград имаха шанса да се докоснат до прекрасните изпълнения на гостите от София - Хор „Нуша“ с диригент  Нели Андреева, Петя Панева, чийто глас лети към космоса, танцьорите – благоевградчанката Магдалена Янева и Стефан Николов – танцьорът с най-бързите крака, олимпийската ни шампионка по акробатика от миналогодишните младежки игри – Мариела Костадинова и новият й партньор –Теодор Великов, които изпълниха своя танц, подготвен специално за спектакъла, върху „Девойко, мари хубава“ в изпълнение на Димитър и Христо / Димитър Атанасов и Христо Младенов /, Алекс и Еми – олимпийски и европейски вицешампионки, със своите колежки от Театралната академия, три прекрасни момичета от клуба по акробатика на ЦСКА и шампионките на „Левски“, както всички ги наричат „Лудите Джорета“.

Два часа, на една сцена, в луда надпревара, гости и домакини пяха и танцуваха, зареждайки публиката с много емоции. Редом с изявените световни имена, малки и по-големи танцьори възнаградиха с невероятни изпълнения жадните за истинско шоу зрители! Обич, вяра и надежда, че България ще пребъде след това живо доказателство за енергията и устрема на нашите таланти!

Всички участници от Благоевград - ТФ "АСТРА", Ансамбъл „Пиринче“ и БФ „Кроазе“ към ЦЛТРДБ, малките гимнастички от КХГ „Пирин“ и състезателките от клуба по естетическа гимнастика, бяха удостоени с грамоти и медали "Любимци на публиката".

Благодарим на всеки, вложил дух и талант, за изграждане на тази красота! 

Благодарим специално на великата Нешка Робева!!!


ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ„АСТРА“ ОТКРИ 34-ТИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН

 С ТУРНЕ В СЛОВЕНИЯ

 ТФ „АСТРА“- Благоевград, откри новия творчески сезон 2019 – 2020 година с участие в Международния фестивал на музикалното и танцово изкуство „СЪРЦЕТО НА ДРАКОНА“, Словения от 03 – 06 октомври 2019 година.

Турнето бе съчетано с вълнуваща екскурзия по маршрут гр. Любляна, Словения – гр. Триест, Италия - гр. Загреб, Хърватска, с посещение на много туристически обекти в тези градове. Придружители бяха много от родителите на децата, като този път присъстваха цели семейства – сем. Достумски, сем. Ковачки, сем. Петрови, сем. Спасови, сем. Стоянови и много от майките на децата.

Заслугата за това турне е на худ. ръководител на формацията Галя Златкова, която с дългогодишния си опит на ръководител реши да съчетае полезното с приятното вярвайки, че по този начин семейството на „АСТРА“ ще стане още по-задружно и сплотено.

Концертът на всички участници се проведе на откритата площадка пред пещерата „Постойна яма“, Словения.

Талантливите момичета от ТФ „АСТРА“ се представиха отлично и получиха аплодисментите на домакините и на многобройната публика от чуждестранни туристи, които през този слънчев ден чакаха своя ред да влязат в пещерата.

ТФ „АСТРА“ бе наградена с плакет и сертификат за участието си във фестивала

Индивидуални грамоти получиха Ивана Спасова, Яница Петрова и Диляна Стоянова, които освен като танцьори се изявиха и като певици в музикалната част на фестивала. Чаровната Дияна Достумска получи сертификат за най-малък участник във фестивала.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

Красивите момичета на ТФ „АСТРА“ се завърнаха от турнето, заредени с много емоции и приятни преживявания, готови да започнат редовните си репетиции през новата учебна година по установения график. Нека им пожелаем здраве и високи творчески постижения през новия сезон.

 

С ТАНЦОВА ФИЕСТА В ГЪРЦИЯ ТФ "АСТРА" 
ОТБЕЛЯЗА КРАЯ НА ТВОРЧЕСКИЯ СЕЗОН 2018 / 2019 г.

Момичетата от Танцова формация "АСТРА" се завърнаха от Шестия Международен фестивал на музикалното и танцово изкуство "МОРСКА ЗВЕЗДА" 2019, който се проведе от 13 - 16 юни в красивия гръцки курорт Паралия Катерини, заредени с много емоции и красиви преживявания. За първи път тази година, организаторите бяха поканили изцяло български състави и изпълнители, но това не се отрази на качеството на фестивала, напротив - този фестивал ще бъде запомнен не само от участниците, но и от гръцката публика и чуждестранните туристи и гости на града, които бяха изпълнили до краен предел централния площад. Българските деца дефилираха всеки ден преди концертите по улиците на града и гордо развяваха българския флаг.

Трите възрастови групи, с които ТФ "АСТРА" взе участие във фестивала предизвикаха фурор с перфектното изпълнение на 16 танца - характерни, модерни, съвременни и хип-хоп танци и 5 песни в изпълнение на поп и джаз изпълнителката Ивана Спасова - настоящ танцьор във формацията. Независимо, че фестивала нямаше конкурсен характер, красивите момичета танцуваха с много хъс и настроение, показвайки най-доброто от своя репертоар, водени от желанието да доставят радост на многобройната публика. И успяха!

ПЪРВИ ДЕН

ВТОРИ ДЕН

ТРЕТИ ДЕН

 В рамките на 3 дни децата на "АСТРА" представиха ИСТИНСКА ФИЕСТА от красиви танци, костюми наситени с многообразие от багри и цветове и спираща дъха музика, като всеки ден репертоара беше различен и публиката с нетърпение очакваше да се появи на сцената техния любим състав и да ги изненада с нещо ново. Много радост и удовлетворение сред зрителите предизвикаха изпълненията на талантливите танцьори от "АСТРА", които танцувайки, истински се забавляваха. Не случайно точно ТЕ получиха най-високата оценка - бурните аплодисменти на най-безпристрастното ЖУРИ - многоуважаемата публика.

ТФ "АСТРА" заслужено получи награди за най-масово участие и за отличното си представяне в VI-я Международен фестивал на танцовото изкуство "Морска звезда" 2019 година - Плакет и грамота за участие и четири индивидуални грамоти за солистите - Кристина Цанева, Михаела Кайнакчиева, Теодора Георгиева - бивш танцьор в "АСТРА" и поп и джаз изпълнителката Ивана Спасова.

 

След завръщането на танцьорите от фестивала в Гърция, дългогодишните участници във формацията - Кристина Цанева и Михаела Кайнакчиева спретнаха много мило импровизирано парти в любимата танцова зала на децата, като ги почерпиха с лакомства. Поводът за това мило тържество е тяхното заминаване извън Благоевград, за да продължат своето образование. Те бяха наградени лично от худ. ръководител г-жа Галя Златкова с грамоти за дългогодишно участие и принос в развитието и постиженията на ТФ "АСТРА" с пожелание за здраве, щастие и успешен старт в живота. Те получиха също подаръци от децата и сувенири за спомен с логото на ТФ „АСТРА“. С разкошен букет пък, Криси и Михи отправиха своята благодарност към г-жа Галя Златкова за годините, прекарани заедно и обещаха да не забравят да се връщат в състава като гост-изпълнители.

На финала, като едно голямо семейство, танцьорите от „АСТРА“ се събраха около тях на седянка и заваляха спомени и случки от преживелиците в състава. И като на парти, без танци не може – всички се хванаха на едно хубаво българско хоро.

 ГАЛЕРИЯ СНИМКИ 

С участието си в VI-я Международен фестивал на музикалното и танцово изкуство „Морска звезда“ ТФ „АСТРА“ закри творческата учебна 2018 - 2019 година, като равносметката е впечатляваща - участие в 7 танцови национални и международни конкурси и олимпиади, от които талантливите танцьори от ТФ "АСТРА" имат спечелени много купи, първи места, златни медали и отличия:

ХХ-ти Юбилеен Детски конкурс "Южни слънца" Петрич 2019 / 02 - 04 май 2019 г., гр.Петрич /;

Национален танцов фестивал "Ритъмът в сърцето ми" / 23 - 24 март 2019 г., София /;

VII-ми Национален конкурс "Път към славата" / 08 - 10 февруари 2019 г., София /;

Първи Международен фестивал "Храмът на танца" 2018 г., гр. Самоков /,

 III Balkan Muzic & Dance Olimpiad, Belgrade, 2018 / 03 - 04 ноември 2018 г., Белград /;

14-ти Международен фестивал на изкуствата "Кръстопът на музите" / 26 - 27 октомври 2018 г., София;

/ Повече информация за наградите виж в сайта на ТФ "АСТРА" http://www.astrablg.com/Nagradi-2017-2019.html

През този сезон, ТФ "АСТРА" се представи пред благоевградската публика със самостоятелен концерт на 02.12.2018 г. в АУБ, има и много участия в регионални, общински и училищни концерти и други градове в страната. Г-жа Галя Златкова благодари на всички деца за труда и желанието да работят през цялата учебна година за овладяване и усъвършенстване на всеки детайл от танците, за отличното представяне на ТФ "АСТРА" в конкурсите и фестивалите и за успехите, които постигат всички заедно.

Галя Златкова: „Благодаря ви, мили деца! Всички вие заедно показахте, че ТФ "АСТРА" е име, което има своето място в културния живот на нашия град, че „АСТРА“ е име, което ще се запомни с участията си на международните сцени. Благодаря и на всички родители, без чиято помощ и съдействие нямаше да се случат много от събитията в международен мащаб. Пожелавам на всички танцьори весела ваканция и почивка до следващата учебна година".

 

ТФ „АСТРА“ СЕ ЗАВЪРНА С МНОГО ОТЛИЧИЯ ОТ
В XX-Я МДК „ЮЖНИ СЛЪНЦА“ ПЕТРИЧ 2019

Юбилейният XX-ти МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ КОНКУРС „ЮЖНИ СЛЪНЦА“ 2019 се проведе от 02 – 04 май в гр. Петрич. В него взеха участие 1200 изпълнители от България, Италия и Северна Македония. Организатори на конкурса са МОН, РУО - Благоевград, Национален дворец на децата – София, Община – Петрич и ЦПЛР – ОДК – Петрич.
Танцьорите от ТФ "АСТРА" участваха в конкурса с три възрастови групи в три направления - характерни, модерни и хип-хоп танци. Със завоюваните от тях две първи и три втори места, талантливите деца на формацията се наредиха сред победителите. Със своите изпълнения ТФ "АСТРА" придаде много цвят и настроение на сцената и заслужено обра овациите на публиката, която е най-точния барометър за успеха на изпълнителите!

 

Да развълнуваш публиката, това е най-голямата награда за един изпълнител, било то актьор, танцьор или певец. Талантливите деца от ТФ "АСТРА" постигнаха точно това със своите изпълнения.  Поздравления за г-жа Галя Златкова за високия професионализъм, с който работи с децата на "АСТРА", за да бъдат винаги на върха в класациите! 

 


Интерес предизвикаха най-малките танцьори на формацията, за които това участие беше дебют. Първото място, което децата спечелиха в своята възрастова група с танца "Цветно настроение" донесе много радост и емоции за децата и техните родители.
Рок ен рола на момичетата от втора възрастова група впечатли журито с хореографията, дело на худ. ръководител Галя Златкова, стилният костюм и усмихнатите лица на красивите момичета, които играха в абсолютен синхрон и не случайно този танц също бе отличен с Купа и диплом първо място.

 

ГАЛЕРИЯ "ЮЖНИ СЛЪНЦА"

С Купа и диплом второ място бяха отличени танците, които се състезаваха съответно "Мексикана" в трета, "Тарантела" във втора и "Малките каубойки" в първа възрастова група. С тези танци талантливите танцьори на формацията освен второто място, спечелиха и симпатиите на многобройната публика на площада, която през цялото време ги аплодираше в такт с музиката.
Младият хореограф Елеонора Лазарова - бивш танцьор на ТФ "АСТРА" направи нов прочит на хип хопа с новия си танц "Реалност и мечти", а перфектното му изпълнение от прекрасните момичета на формацията предизвика много положителни емоции и коментари сред младите хора.
Г-жа Галя Златкова благодари на всички танцьори от формацията за отличното им представяне в гр.Петрич. Ето и нейните думи: "Стилът, професионализма и красотата са наша запазена марка вече 33 години и ние го доказваме непрекъснато, без нито за миг да се отклоняваме от това. Благодаря на Вас родители, че сте плътно до децата и до мен! Благодаря на моето момиче Нори за огромния труд и за прекрасния танц "Реалност и мечти", който се игра за първи път. Обичам ви и се гордея с вас, мили деца!"

ОГРОМЕН УСПЕХ ЗА ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ "АСТРА"

 ОТ УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ

На 23 и 24 март 2019 г. в спортна зала "Триадица", гр. София за тринадесета поредна година се проведе едно от най-големите събития на столицата в сферата на танцовото изкуство – НАЦИОНАЛЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ „РИТЪМЪТ В СЪРЦЕТО МИ“ 2019. Във фестивала тази година участваха 94 колектива с общ брой 2258 танцьори от цяла България, които се състезаваха в три възрастови категории - деца до 9 години; деца и юноши от 10 до 14 години и над 15 години. Невероятните танцьори на ТФ „АСТРА“ показаха и доказаха за пореден път, че освен талант притежават борбеност и силен дух, като издържаха геройски на напрежението и силната конкуренция на  състави от София, Бургас, Варна, Стара Загора, Перник и др. Да се състезаваш със силна конкуренция е трудно, но ти дава представа къде се намираш и те мотивира. А танцьорите от "АСТРА" се справиха с предизвикателството и успяха да се качат на НАЙ-ВИСОКОТО СТЪПАЛО на стълбицата на победителите.

Прекрасните момичета се състезаваха в трите възрастови групи в Направление 2 - Характерни танци и Направление 3 - Улични танци, във възрастова група над 15 години. Участниците в конкурса бяха оценявани от жури в състав:

Росен Канев – премиер солист на Софийска опера и балет ;

Алфредо Торес – кубински танцьор, хореограф, преподавател по латино танци;

Цветанка Гергинова – хореограф и преподавател по съвременен танц и класически балет, арт директор на Студио за модерен танц G;

Димитър Желев – хореограф и преподавател по хип-хоп;

Рангел Вангелов – хореограф и преподавател по народни танци

Купа и грамота първо място за танца „МАЛКИТЕ КАУБОЙКИ“ за възрастова група до 9 години - Габриела Анастасова, Дияна Достумска, Диляна Стоянова, Микаела Дюлгерова и Сияна Смиленова.

Купа и грамота първо място за танца „ТАРАНТЕЛА“ възрастова група 10 – 14 години – Александра Иванова, Анелия Георгиева, Вержиния Георгиева, Виолета Гошева, Виктория Петрова, Гергана Ковачка, Габриела Анастасова, Диляна Стоянова, Дияна Достумска, Иванина Иванова, Йоана Георгиева, Михаела Марио Маркова, Мартина Спасова, Микаела Дюлгерова, Никол Янкова, Сияна Смиленова и Христина Борисова.

Грамота 4-то място за Соло танц „ЦИГАНСКА ХУБОСТ“ в изпълнение на Александра Иванова от същата възрастова група.

Купа и грамота второ място за танца „МЕКСИКАНА“ за възрастова група над 15 години в състав: Габриела Лазарова, Джуди Николова, Елена Папанова, Ивана Спасова, Йоана Петрова Кристина Цанева, Михаела Кайнакчиева, Мартина Маркова, Симона Топалова, Симона Никленова, Теодора Котева и Яница Петрова.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

I -ва парична награда от 150 лв. в Направление 2 - Характерни танци (танци на народите, вкл. ориенталски танци), връчена от Народно читалище “Света София 1997” и Специален приз за хореография, връчен на художествения ръководител Галя Златкова за най-добро комплексно класиране в едно танцово направление и с най-висок резултат от оценките на журито във всички възрастови групи.

В Направление 3 – Улични танци, възрастова категория над 15 години се състезаваха голям брой участници и между тях се получи истинска битка, кой е по-по-най. Публиката в препълнената до краен предел зала, скандираше силно в подкрепа на своите състезатели. Силите на състезателите бяха изравнени и много трудна се оказа задачата на журито да определи победителите. Независимо от късния час, в който дойде реда ни за участие, борбените момичета на „АСТРА“ не чувстваха умора и желанието да се докажат на арената на уличните танци им даваше сили. Прекрасните ни момичета Габриела Лазарова, Джуди Николова, Елена Папанова, Ивана Спасова, Мартина Маркова, Симона Никленова, Теодора Котева и Яница Петрова се представиха отлично с танца „MADNESS“ / „Лудост“/. Въпреки, че не се класираха в челната шестица, са доволни от участието си в този нов за нашата формация стил. Тръгнахме си заредени с много емоции и спомени за цял живот, с още по-голяма амбиция да продължим да участваме и в бъдеще.

Поздравления за журито от професионалисти, доказали се всеки в своята област, които издържаха стоически на дългия състезателен ден, който продължи до полунощ и дадоха своите обективни и безпристрастни оценки на участниците в конкурса.

Двудневният танцов фестивал е организиран от НЧ "СВЕТА СОФИЯ 1997", с подкрепата на СО - район "Средец" и СО – Дирекция ПИСТ.

Изказваме голяма благодарност към Директора на фестивала – г-жа Нели Бенбасат, главния организатор – г-жа Милена Панова, водещия Рангел Вълчанов и целия творчески екип, които работиха за осъществяването на 13-то издание на този утвърден, популярен и много предпочитан конкурс.

Художественият ръководител г-жа Галя Златкова благодари на всички деца за целия положен от тях труд, за да се превърне в реалност този невероятен УСПЕХ! Тя отправи своята сърдечна благодарност към всички родители за подкрепата и доверието, което оказват да работи с тези прекрасни деца.

Ще очакваме с нетърпение следващите ни срещи на танцовата сцена!  

БЛЕСТЯЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ - ДИЯ

В VII-Я НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "ПЪТ КЪМ СЛАВАТА"

Най-малката танцьорка на ТФ "АСТРА" Дияна Достумска - Дия, участва като солист в седмото издание на Националния конкурс "ПЪТ КЪМ СЛАВАТА" 2019, който се проведе от 08 - 10 февруари в РКИЦ - София. Тя представи два танца в направление "Характерни танци", първа възрастова група до 7 години. Нашата чаровна танцьорка Дия успя да спечели безапелационната оценка  на професионално жури в състав:  Цветанка Гергинова, Росен Михайлов и Росен Канев с максимален брой точки и заслужено получи Диплом ПЪРВО място и златен медал. Талантливото дете омая публиката с магнетичното си присъствие на сцената, като показа завидни театрални и танцови качества и умения. Участници и зрители в такт с музиката подкрепяха през цялото време безупречните изпълнения на прекрасната Дия, която се превърна в любимка на всички присъстващи в залата. Златното момиче на "АСТРА" - Дия, уверено и с бързи крачки върви по пътя към славата. Тя има зад гърба си множество златни медали и отличия от участията си в наши и международни конкурси и фестивали. Нека и пожелаем здраве, щастие, бъдещи творчески успехи и все така да радва публиката със своите изпълнения.

С това участие, ТФ "АСТРА" с худ. ръководител Галя Златкова отбеляза първата си конкурсна дестинация за 2019 година и показа пред цяла България, че във формацията се подготвят отлични танцьори, с чиито постижения с право може да се гордее.

Националният конкурс „ПЪТ КЪМ СЛАВАТА“ е най-мащабния конкурс на територията на България, който се организира от АРТ ЦЕНТЪР "КЪРНОЛСКИ“ за седма поредна година. Събитието е под патронажа на д.ик.н. Янка Такева, Председател на Синдиката на българските учители със съдействието на Министерството на образованието и науката, Регионален инспекторат по образованието – гр.София, Дом на културата «Средец» София. Директор на конкурса: г-жа Снежана Полихронова – Кърнолска. 

В тазгодишния конкурс взеха участие 1576 талантливи деца и младежи от цяла България в различни танцови и музикални направления и възрастови категории. КОНКУРСНИ КАТЕГОРИИ Танц: съвременен (модерен) танц, характерен танц, хип-хоп, класически балет (солисти, камерни формации, големи формации) . Поп вокал: солисти, камерни формации, големи формации. Инструменталисти: пиано, цигулка, виолончело, тромпет, акордеон, китара (солисти, камерни формации, ансамбли, оркестри). Фолклор: вокал, танци, инструментал. (солисти, камерни формации, ансамбли)

Изказваме нашата благодарност на директорите и организаторите на конкурса от ART CENTER KARNOLSKY/Арт Център Кърнолски - Председател Димитър Кърнолски - син и Зам. председател Снежана Полихронова - Кърнолска  за добрата организация и спокойното протичане на конкурсната програма.