astra

гр. Благоевград Моб.тел : 0886 / 844 416 Галя Златкова

 

ОГРОМЕН УСПЕХ ЗА ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ "АСТРА"

 ОТ УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ

 

На 23 и 24 март 2019 г. в спортна зала "Триадица", гр. София за тринадесета поредна година се проведе едно от най-големите събития на столицата в сферата на танцовото изкуство – НАЦИОНАЛЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ „РИТЪМЪТ В СЪРЦЕТО МИ“ 2019. Във фестивала тази година участваха 94 колектива с общ брой 2258 танцьори от цяла България, които се състезаваха в три възрастови категории - деца до 9 години; деца и юноши от 10 до 14 години и над 15 години. Невероятните танцьори на ТФ „АСТРА“ показаха и доказаха за пореден път, че освен талант притежават борбеност и силен дух, като издържаха геройски на напрежението и силната конкуренция на  състави от София, Бургас, Варна, Стара Загора, Перник и др. Да се състезаваш със силна конкуренция е трудно, но ти дава представа къде се намираш и те мотивира. А танцьорите от "АСТРА" се справиха с предизвикателството и успяха да се качат на НАЙ-ВИСОКОТО СТЪПАЛО на стълбицата на победителите.

Прекрасните момичета се състезаваха в трите възрастови групи в Направление 2 - Характерни танци и Направление 3 - Улични танци, във възрастова група над 15 години. Участниците в конкурса бяха оценявани от жури в състав:

Росен Канев – премиер солист на Софийска опера и балет ;

Алфредо Торес – кубински танцьор, хореограф, преподавател по латино танци;

Цветанка Гергинова – хореограф и преподавател по съвременен танц и класически балет, арт директор на Студио за модерен танц G;

Димитър Желев – хореограф и преподавател по хип-хоп;

Рангел Вангелов – хореограф и преподавател по народни танци

Купа и грамота първо място за танца „МАЛКИТЕ КАУБОЙКИ“ за възрастова група до 9 години - Габриела Анастасова, Дияна Достумска, Диляна Стоянова, Микаела Дюлгерова и Сияна Смиленова.

Купа и грамота първо място за танца „ТАРАНТЕЛА“ възрастова група 10 – 14 години – Александра Иванова, Анелия Георгиева, Вержиния Георгиева, Виолета Гошева, Виктория Петрова, Гергана Ковачка, Габриела Анастасова, Диляна Стоянова, Дияна Достумска, Иванина Иванова, Йоана Георгиева, Михаела Марио Маркова, Мартина Спасова, Микаела Дюлгерова, Никол Янкова, Сияна Смиленова и Христина Борисова.

Грамота 4-то място за Соло танц „ЦИГАНСКА ХУБОСТ“ в изпълнение на Александра Иванова от същата възрастова група.

Купа и грамота второ място за танца „МЕКСИКАНА“ за възрастова група над 15 години в състав: Габриела Лазарова, Джуди Николова, Елена Папанова, Ивана Спасова, Йоана Петрова Кристина Цанева, Михаела Кайнакчиева, Мартина Маркова, Симона Топалова, Симона Никленова, Теодора Котева и Яница Петрова.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

I -ва парична награда от 150 лв. в Направление 2 - Характерни танци (танци на народите, вкл. ориенталски танци), връчена от Народно читалище “Света София 1997” и Специален приз за хореография, връчен на художествения ръководител Галя Златкова за най-добро комплексно класиране в едно танцово направление и с най-висок резултат от оценките на журито във всички възрастови групи.

В Направление 3 – Улични танци, възрастова категория над 15 години се състезаваха голям брой участници и между тях се получи истинска битка, кой е по-по-най. Публиката в препълнената до краен предел зала, скандираше силно в подкрепа на своите състезатели. Силите на състезателите бяха изравнени и много трудна се оказа задачата на журито да определи победителите. Независимо от късния час, в който дойде реда ни за участие, борбените момичета на „АСТРА“ не чувстваха умора и желанието да се докажат на арената на уличните танци им даваше сили. Прекрасните ни момичета Габриела Лазарова, Джуди Николова, Елена Папанова, Ивана Спасова, Мартина Маркова, Симона Никленова, Теодора Котева и Яница Петрова се представиха отлично с танца „MADNESS“ / „Лудост“/. Въпреки, че не се класираха в челната шестица, са доволни от участието си в този нов за нашата формация стил. Тръгнахме си заредени с много емоции и спомени за цял живот, с още по-голяма амбиция да продължим да участваме и в бъдеще.

Поздравления за журито от професионалисти, доказали се всеки в своята област, които издържаха стоически на дългия състезателен ден, който продължи до полунощ и дадоха своите обективни и безпристрастни оценки на участниците в конкурса.

Двудневният танцов фестивал е организиран от НЧ "СВЕТА СОФИЯ 1997", с подкрепата на СО - район "Средец" и СО – Дирекция ПИСТ.

Изказваме голяма благодарност към Директора на фестивала – г-жа Нели Бенбасат, главния организатор – г-жа Милена Панова, водещия Рангел Вълчанов и целия творчески екип, които работиха за осъществяването на 13-то издание на този утвърден, популярен и много предпочитан конкурс.

Художественият ръководител г-жа Галя Златкова благодари на всички деца за целия положен от тях труд, за да се превърне в реалност този невероятен УСПЕХ! Тя отправи своята сърдечна благодарност към всички родители за подкрепата и доверието, което оказват да работи с тези прекрасни деца.

Ще очакваме с нетърпение следващите ни срещи на танцовата сцена!  

 

БЛЕСТЯЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ - ДИЯ

В VII-Я НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "ПЪТ КЪМ СЛАВАТА"

Най-малката танцьорка на ТФ "АСТРА" Дияна Достумска - Дия, участва като солист в седмото издание на Националния конкурс "ПЪТ КЪМ СЛАВАТА" 2019, който се проведе от 08 - 10 февруари в РКИЦ - София. Тя представи два танца в направление "Характерни танци", първа възрастова група до 7 години. Нашата чаровна танцьорка Дия успя да спечели безапелационната оценка  на професионално жури в състав:  Цветанка Гергинова, Росен Михайлов и Росен Канев с максимален брой точки и заслужено получи Диплом ПЪРВО място и златен медал. Талантливото дете омая публиката с магнетичното си присъствие на сцената, като показа завидни театрални и танцови качества и умения. Участници и зрители в такт с музиката подкрепяха през цялото време безупречните изпълнения на прекрасната Дия, която се превърна в любимка на всички присъстващи в залата. Златното момиче на "АСТРА" - Дия, уверено и с бързи крачки върви по пътя към славата. Тя има зад гърба си множество златни медали и отличия от участията си в наши и международни конкурси и фестивали. Нека и пожелаем здраве, щастие, бъдещи творчески успехи и все така да радва публиката със своите изпълнения.

С това участие, ТФ "АСТРА" с худ. ръководител Галя Златкова отбеляза първата си конкурсна дестинация за 2019 година и показа пред цяла България, че във формацията се подготвят отлични танцьори, с чиито постижения с право може да се гордее.

Националният конкурс „ПЪТ КЪМ СЛАВАТА“ е най-мащабния конкурс на територията на България, който се организира от АРТ ЦЕНТЪР "КЪРНОЛСКИ“ за седма поредна година. Събитието е под патронажа на д.ик.н. Янка Такева, Председател на Синдиката на българските учители със съдействието на Министерството на образованието и науката, Регионален инспекторат по образованието – гр.София, Дом на културата «Средец» София. Директор на конкурса: г-жа Снежана Полихронова – Кърнолска. 

В тазгодишния конкурс взеха участие 1576 талантливи деца и младежи от цяла България в различни танцови и музикални направления и възрастови категории. КОНКУРСНИ КАТЕГОРИИ Танц: съвременен (модерен) танц, характерен танц, хип-хоп, класически балет (солисти, камерни формации, големи формации) . Поп вокал: солисти, камерни формации, големи формации. Инструменталисти: пиано, цигулка, виолончело, тромпет, акордеон, китара (солисти, камерни формации, ансамбли, оркестри). Фолклор: вокал, танци, инструментал. (солисти, камерни формации, ансамбли)

Изказваме нашата благодарност на директорите и организаторите на конкурса от ART CENTER KARNOLSKY/Арт Център Кърнолски - Председател Димитър Кърнолски - син и Зам. председател Снежана Полихронова - Кърнолска  за добрата организация и спокойното протичане на конкурсната програма.