astra

 

гр. Благоевград Моб.тел : 0886 / 844 416 Галя Златкова

 

БЛЕСТЯЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ - ДИЯ

В VII-Я НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "ПЪТ КЪМ СЛАВАТА"

Най-малката танцьорка на ТФ "АСТРА" Дияна Достумска - Дия, участва като солист в седмото издание на Националния конкурс "ПЪТ КЪМ СЛАВАТА" 2019, който се проведе от 08 - 10 февруари в РКИЦ - София. Тя представи два танца в направление "Характерни танци", първа възрастова група до 7 години. Нашата чаровна танцьорка Дия успя да спечели безапелационната оценка  на професионално жури в състав:  Цветанка Гергинова, Росен Михайлов и Росен Канев с максимален брой точки и заслужено получи Диплом ПЪРВО място и златен медал. Талантливото дете омая публиката с магнетичното си присъствие на сцената, като показа завидни театрални и танцови качества и умения. Участници и зрители в такт с музиката подкрепяха през цялото време безупречните изпълнения на прекрасната Дия, която се превърна в любимка на всички присъстващи в залата. Златното момиче на "АСТРА" - Дия, уверено и с бързи крачки върви по пътя към славата. Тя има зад гърба си множество златни медали и отличия от участията си в наши и международни конкурси и фестивали. Нека и пожелаем здраве, щастие, бъдещи творчески успехи и все така да радва публиката със своите изпълнения.

С това участие, ТФ "АСТРА" с худ. ръководител Галя Златкова отбеляза първата си конкурсна дестинация за 2019 година и показа пред цяла България, че във формацията се подготвят отлични танцьори, с чиито постижения с право може да се гордее.

 Националният конкурс „ПЪТ КЪМ СЛАВАТА“ е най-мащабния конкурс на територията на България, който се организира от АРТ ЦЕНТЪР "КЪРНОЛСКИ“ за седма поредна година. Събитието е под патронажа на д.ик.н. Янка Такева, Председател на Синдиката на българските учители със съдействието на Министерството на образованието и науката, Регионален инспекторат по образованието – гр.София, Дом на културата «Средец» София. Директор на конкурса: г-жа Снежана Полихронова – Кърнолска.

В тазгодишния конкурс взеха участие 1576 талантливи деца и младежи от цяла България в различни танцови и музикални направления и възрастови категории. КОНКУРСНИ КАТЕГОРИИ Танц: съвременен (модерен) танц, характерен танц, хип-хоп, класически балет (солисти, камерни формации, големи формации) . Поп вокал: солисти, камерни формации, големи формации. Инструменталисти: пиано, цигулка, виолончело, тромпет, акордеон, китара (солисти, камерни формации, ансамбли, оркестри). Фолклор: вокал, танци, инструментал. (солисти, камерни формации, ансамбли)

Изказваме нашата благодарност на директорите и организаторите на конкурса от ART CENTER KARNOLSKY/Арт Център Кърнолски- Председател Димитър Кърнолски - син и Зам. председател Снежана Полихронова - Кърнолски  за добрата организация и спокойното протичане на конкурсната програма.

 

ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ "АСТРА" ОТНОВО СРЕД ПОБЕДИТЕЛИТЕ

ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ

 "ХРАМЪТ НА ТАНЦА" 2018

За седми пореден път през тази година ТФ "АСТРА" се доказа като един от най-добрите и успешни състави в Благоевград и страната. С участието си в ПЪРВИЯ  МЕЖДУНАРОДЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ "ХРАМЪТ НА ТАНЦА", който се проведе в спортна зала "АРЕНА", гр. Самоков на 15.12.2018 год., талантливите  деца от ТФ "АСТРА"  отново се наредиха сред победителите.

През целия фестивален ден над 400 участници мериха сили на танцовия подиум. Бяха представени общо 174 танца от 22 танцови клуба от Македония, София, Пловдив, Стара Загора, Сандански, Самоков, Тетевен, Благоевград, Мездра, Разград и др.

В програмата на фестивала бяха включени 14 танцови стила – балет, акробатични танци, модерни танци, лирикъл, open, джаз танц, латино танц, български народни танци – дивертисменти, български народни танци – сюжетни и тематични, танци на народите, танцови мажоретки, музикален театър, MTV танци и Urban.

СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ БЯХА ОЦЕНЯВАНИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНО ЖУРИ В СЪСТАВ:

Желка Табакова (България) – балетмайстор и хореограф-режисьор, Михай Адриан (Румъния) – стрийт танцьор, инструктор и хореограф в стиловете класически балет, contemporary, джаз и Майкъл Джексън, Небойша Слвакович (Сърбия) – Специалист в уличните, латино и модерни танци, Диляна Никифорова (България) – Примабалерина на Софийската опера и балет, Венета Ценова (България) - магистър по Хореографска режисура , Ивайло Иванов (България) - хореограф, режисьор и педагог на български танцов фолклор, Илия Чолаков (България) - балкански шампион от Balkan Salsa Congress - Инструктор по салса, завършил образованието си в Съвременна хореография и режисура, Александра Каличева - A-Style (България) – професионален стрийт танцьор.  

От 4-те танца, с които ТФ "АСТРА" се представи в този не лек конкурс, нашите талантливи танцьори спечелиха 4 призови места - 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал.  Първо място и златен медал получи чаровната Дияна Достумска, която се състезава във възрастова група "Mini". Соло танца "Малката каубойка", с който 4-годишната Дия очарова журито, бе посрещнат с бурни овации от цялата публика.  Второ място и сребърен медал завоюва прекрасният ни дует Кристина Цанева и Михаела Кайнакчиева за танца "Импресия" в стил "Контемпорари", възрастова категория над 16 години.  Танцът "Тарантела", в стил "Танци на народите", възрастова категория "Children", бе изпълнен перфектно от красивите момичета на формацията и заслужено бе отличен от журито със сребърен медал. На трето място с бронзов медал в същия стил и категория се класира и талантливата танцьорка Александра Иванова със соло танца "Циганска хубост".

Щастлива и доволна от представянето на ТФ "АСТРА" в конкурса, худ. ръководител г-жа Галя Златкова благодари на своите възпитаници и всички заедно си пожелаха още много такива успехи и пътувания през следващата 2019 година.

Първият танцов фестивал „Храмът на танца“е организиран от пловдивския спортен клуб „Самодива“, в партньорство със спортен клуб „ДМ“ и софтуерната фирма „Елдърс“. Благодарим на организаторите за прекрасните условия, които ни предоставиха по време на фестивала, за да се чувстват децата значими.

 

ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ „АСТРА“

ЗАРАДВА СВОЯТА ПУБЛИКА С НОВ СПЕКТАКЪЛ

01.12.2018 година

Танцов спектакъл „ЗВЕЗДНИ МИГОВЕ“, представиха танцьорите от ТФ „АСТРА“ в препълнената до краен предел театрална зала на АУБ в Благоевград за приятелите и почитателите на танцовото изкуство. Името на спектакъла беше продиктувано от успехите, които формацията с художествен ръководител Галя Златкова жъне от участията си в наши и международни конкурси, турнири и танцови фестивали вече 32 години. Творческата 2018 година се оказа много успешна за танцьорите на „АСТРА“. Те участваха в 4 международни и 2 национални танцови конкурса и с основание могат да се гордеят с големия  брой спечелени златни медали. Танцова формация „АСТРА“ е носител на Гран При в направление „Характерни танци“ от участието си в Третата международна олимпиада за музика и танц в Белград 2018 година. Много са златните момичета на „АСТРА“, но тази година две от тях станаха абсолютни шампиони по златни медали от участията си във всички фестивали - 12-годишната Александра Иванова за соло танца„Циганска хубост“ и най-малката танцьорка 4-годишната Дияна Достумска за соло изпълнение на танците „Малката каубойка“ и „Обичам да танцувам“.

Спектакълът „ЗВЕЗДНИ МИГОВЕ“, по проект на художествения ръководител на ТФ „АСТРА“ Галя Златкова, в съчетание с тематично подчертана мултимедия, сценично осветление, музика и танц се превърна в своеобразен завършек на постиженията на танцовата формация през 2018 година. Бяха представени общо 17 танца от богатия репертоар на ТФ„АСТРА“. Станахме свидетели на прекрасните танци, с които талантливите момичета от „АСТРА“ се явяваха на конкурсите и печелеха безапелационно оценките на журито. Един след друг се редуваха многообразни по стил, хореография и костюми танци.

С танца „Мексикана“ беше поставено началото на този грандиозен спектакъл. Феерия от цветове, музика и динамика се лееха като из ведро. Сцената грееше и топлеше душите на многобройната публика, която силно аплодира изпълнението на красивите и талантливи момичета на „АСТРА“. Освен златен медал, този танц е носител и на Специалната награда на журито за най-добър костюм от участието си в 14-ти Международен фестивал на изкуствата "Кръстопът на музите"-София 2018 година. Фрагмент от костюма красеше екрана на мултимедия, специално изработена за спектакъла от Юлия Кацарска, дългогодишен приятел на Танцова формация „АСТРА“.

 

С много ентусиазъм, непринуденост и детски чар танцуваха най-малките танцьори, които за първи път стъпват на голяма сцена и участието за някой от тях беше дебют. Разноцветни, красиви, с усмихнати лица, бъдещите звезди на формацията бяха щедро възнаградени с бурните овации на публиката за перфектното изпълнение на танца „Цветно настроение“. Възхищение предизвика и изпълнението на танца „Момичето и клоуните“, в който малките танцьори разиграха на сцената едно истинско цирково шоу.

Лъчезарните момичета от танца „Далечният изток“ само с движения на ръцете, красиви танцови фигури и традиционно облекло ни отведоха в далечна Азия. Не по-малко впечатление направиха танците „Сиртаки“, „Циганска хубост“ и „Малките каубойки“, с които по-малките танцьори показаха познаване и перфектно владеене на танци от други националности.

Зрителите с притаен дъх следяха грациозните движения на Елена Папанова в соло танца „Луната“, изпълнен с много финес и женственост. Михаела Кайнакчиева пък впечатли всички с пластичност, гъвкавост на тялото и прецизно изработени движения в соло танца

 

"Раздвижи се“. С танца „Madness“, красивите и „луди“ момичета направиха нов прочит на хип-хопа. Интересната хореография, несъмнено ще остави трайни впечатления в зрителите. Изпълнението на „Rock en roll“ от същия състав ни върна назад във времето на рока, но худ. ръководител Галя Златкова беше разчупила стереотипа на танца с нова и завладяваща хореография със съвременно звучене. Млади, красиви, емоционални и пълни с енергия, момичетата превзеха сцената и взривиха публиката.

Ивана Спасова беше силно аплодирана за вокалното и артистично изпълнение на песните “God is a woman” и “Really don’t care”. Не по-малко овации от публиката получи и малката и чаровна изпълнителка Диляна Стоянова за песните „Булевардът“ и “Felicita. Двете талантливи момичета са лауреати от участия в музикални конкурси у нас и в чужбина. Освен като вокални изпълнители, те се изявяват и като танцьори в Танцова формация „АСТРА“.

 Изпълнението на танца „Самодивска омая“, прикова вниманието на зрителите с умелото пресъздаване на една българска легенда. Много динамичен, изпълнен със съдържание сюжетен танц. Самодивите в бели ефирни рокли омайваха и спираха дъха на зрителите с магнетичното си въздействие.

Гост танцьора Никола Костадинов, магистър „Хореографска режисура“ и Елеонора Лазарова, бакалавър „Съвременна хореография“ и бивш танцьор в ТФ„АСТРА“, представиха своите танци „Погледни към звездите“ и „Несъвместимост“, показвайки до съвършенство владеенето на скрития език на душата. Много любов и естетика бяха вложили двамата млади изпълнители в изиграване на етюдите за приятелството, любовта и семейството.

Танцовият дует Теодора Георгиева и Яна Караджова – бивши танцьори от 4-ти випуск на формацията изненадаха г-жа Галя Златкова със собствена хореография на танца „Spring wind“. С много финес и изтънченост в движенията, талантливите момичета се носеха по сцената като истински пролетен вятър. Теодора Георгиева и Яна Караджова представиха и танца „Импресия“ в стил „Контемпорари“ в трио с чаровната Симона Топалова - настоящ танцьор в „АСТРА“. Публиката беше впечатлена от тяхната артистичност и перфектно владеене на танцувална техника и изразителност.

Завидно ниво в същия стил постигна и прекрасният квартет на формацията в състав: Дияна Гълъбова, Кристина Цанева, Михаела Кайнакчиева и Симона Топалова с изпълнението на танца „The Diary of Jane“. Танцът в съчетание с модерния дизайн на костюма и сценичното присъствие на красивите момичета спечели симпатиите на публиката.

И отново на сцената излязоха малките танцьори с танца “Тарантела“. Весели, усмихнати, изпълнени с енергия, малките танцьори покориха публиката, която не стихна да ги аплодира. Хореографията и костюма са дело на художествения ръководител Галя Златкова. Танцът има неколкократно спечелени купи и златни медали от участия в танцовите конкурси през 2018 година.

  С много чар и артистичност, триото бивши танцьори от ТФ„АСТРА“, Елеонора Лазарова, Теодора Георгиева и Яна Караджова успяха да развълнуват зрителите с танца “Чикаго“ от едноименния мюзикъл на Бродуей.

 Като на филмова лента се редяха кадър след кадър, различни по стил и сюжет танци. Кръгът на танците в този невероятен спектакъл се затвори с изпълнението на „Таборът“, в който участваха танцьори от всички групи на формацията. С много емоция и темперамент беше изигран този сюжетен танц от красивите „циганки“ на формацията, които с неповторимата си красота и излъчване, заедно с преливащите в цветовете на дъгата костюми, повишиха градуса на настроението в залата.

След бурните аплодисменти на публиката, пред спуснат екран с мотото на спектакъла „ЗВЕЗДНИ МИГОВЕ“, в леко затъмнения салон прозвуча песента „ДЕТСКА ПЛАНЕТА“, в изпълнение на новия вокален талант Сияна Смиленова, танцьор в малката група на ТФ „АСТРА“. Всички участници излязоха на сцената, като пригласяха в хор финалния рефрен на песента „Ще бъде детска планета - без глад и страх, и война. Ще бъде детска планета - нашата земя. Ще бъде детска планета - надежда, мир, светлина“.

Думите, с които се опитахме да предадем атмосферата в залата и въздействието на спектакъла върху многоуважаемата публика не са достатъчни. Но снимките на фотографа Иван Шарков, който е успял да улови във фокуса на фотообектива детайли от най-красивите моменти от изпълненията на тези невероятни танцьори, ще ви доразкажат останалото./ ВХОД  КЪМ ГАЛЕРИЯТА//

Талантливите танцьори на ТФ„АСТРА“ и г-жа Галя Златкова се поздравиха с успешното си представяне в спектакъла и си пожелаха в бъдеще да постигат повече и още по-високи върхове в танцовото изкуство. В заключение можем да кажем, че станахме свидетели на един уникален и единствен по рода си в Благоевград спектакъл, който стана факт благодарение на професионализма и опита на техния художествен ръководител Галя Златкова, неуморния и всеотдаен труд на танцьорите, съвместната работа с Юлия Кацарска, автор на сценария и мултимедийната презентация, специално изработена за проекта. Благодарност към Жана Кирлу - диктор и водещ на спектакъла. Не на последно място, огромна благодарност към родителите на децата за безрезервната им помощ и подкрепа.

 До края на годината предстои участие на ТФ „АСТРА“ в още един Международен танцов фестивал „Храмът на танца“ 2018 г. , в гр. Самоков.

Да пожелаем весели празници и успех на танцьорите в бъдеще!   

ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА ТФ "АСТРА" ОТ ЖУРИТО НАА

ТРЕТАТА БАЛКАНСКА ТАНЦОВА ОЛИМПИАДА В БЕЛГРАДД

03.11.2018 годинаа

В рамките на по-малко от седмица /от 28.10.2018 - 03.11.2018 г./, талантливите момичета от ТФ "АСТРА" участваха в два международни фестивала и с изпълненията си показаха завидно ниво, като завоюваха много престижни награди. С участието си вв III BALKAN MUZIC & DANCE OLUMPIAD, BELGRADE, 2018 танцьорите от ТФ "АСТРА" затвърдиха спечелените награди от 14-я Международен фестивал за танцово изкуство "Кръстопът на музите", София 2018, като прибавиха към тях още десетки такива.  В танцова надпревара със състави от България, Гърция, Русия, Сърбия и Хърватия нашите момичета показаха много високо ниво и заслужено журито им даде една от най-високите оценки в направленията, в които се състезаваха.   С красота, артистичност и перфектно изиграване на танците малките, големите и още по-големите танцьори от "АСТРА" завладяха сцената и получиха овациите на журито. С  единодушно решение професионално жури от три държави с председател Евгения Трофимчук - президент на Балканският алианс и вицепрезидент на World Arts & Alliance в Москва, награди ТФ "АСТРА" с най-голямата награда на фестивала Гран При в направление "Характерни Танци" и квота за участие в следващата танцова олимпиада, която ще се проведе в гр. Солун, Гърция през 2019 година.

 

Купа с Диплом първо място и златни медали за "Мексикана"вдисциплинаа "National folk dance", възрастова група Adults 1 / от 16 г. / С  пищните костюми, усмихнати лица и перфектно изпълнение на този темпераментен танц, красивите момичета от "АСТРА" покориха журито, за което дълго бяха аплодирани. Те се състезаваха и в дисциплина "Ethno modern dance"с танца "Самодивска омая" и получиха още еднаа Купа с Диплом първо мястоои златни меедали ; Купа с Диплом първо място и златни медали в дисциплина "Estrada dance" за танца "Madness", във възрастова група Juniors /от 12 - 15 г/. спечелиха красивите и амбициозни момичата Джуди, Ивана, Симона, Габи, Теди, Елена и Мартинаа/от ляво на дясно/. Освенн за перфектното изпълнение на танца тези талантливи момичета заслужават похвала ии за дизайна на костюма, който сами изработиха.

Малките танцьорки на формацията от възрастова група Children / от 9 - 11 год./ се представиха отлично с артистично и много емоционално представяне на три танца и спечелиха: Купа с Диплом първо мястоо и златни медали в дисциплина "National folk dance"" за танцаа "Тарантела"";  Купа с Диплом първо място и златни медали в дисциплина"Estrada dance" за танца"Момичето и клоуните" и Купа с Диплом второ място и сребърни медали в дисциплина "Ethno modern dance""за танца "Сиртаки". С Диплом първо място и златни медали  в танцова дисциплина "Modern Conteporary""бе награден танца"Импресия" във възрастова група Adults 1 / от 16 години // на квартет в състав: Дияна Гълъбова, Мартина Маркова, Михаела Кайнакчиева и Симона Топалова.  Най-малката танцьорка Дияна Достумска - чаровницата Дия се състезава в група Baby / от 3 - 5 години /, в две танцови дисциплини и успя да омае журито и всички участници със своя талант и перфектно изпълнение на танците, за което  категорично получи най-високите отличия -- Диплом първо място и златен медал за танца "Танцувам за вас"" в дисциплина"Show dance"" и Диплом първо място и златен медал за танца "Малката каубойка"в дисциплина "National folk dancee"; С Диплом първо място и златен медал бе наградена  и талантливата танцьорка Александра Ивановаас танца "Циганска хубост" в дисциплина "Ethno modern dance".Александра или както всички я наричат Али участва в три групови танца, във възрастова група от 9 - 11 години, за които също получи медали - 2 златни и един сребърен.

ЗЛАТНИТЕ МОМИЧЕТА НА ТФ"АСТРА""

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ - АВТОР: ИВАН ШАРКОВ

Талантливите танцьори от "АСТРА" се завърнаха радостни и щастливи от успешното си представяне в III Балканска танцова олимпиада в Белград, като общата равносметка от участието им е 7 купи, 6 дипломи за първо място и златни медали за участниците, 1 диплома второ място и сребърни медали за участниците, 3 индивидуални дипломи първо място със златни медали.

Художественият ръководител на формацията г-жа Галя Златкова има за какво да бъде горда и щастлива със своите деца. Те наистина се състезаваха като истински шампиони и техния труд и талант бяха заслужено възнаградени.

Благодарим на организаторите на фестивала и на председателя на Балканския алианс Евгения Трофимчук за прекрасната атмосфера, и условията, които създадоха по време на олимпиадата, за прекрасната сцена в конгресната зала на Домът на гвардията Топчидер, Белград, където се проведе конкурса и за предоставената ни възможност да се потопим в магията на танца и музиката. Парадът на сцената, където дефилираха над 600 танцьори със знамената на всички държави участници, ни направи съпричастни с посланието на този форум за мир на планетата.

Благодарим на родителите на тези прекрасни деца, за присъствието, ентусиазма, подкрепата и съдействието това изживяване да стане факт.